2015/03/25

Red7

Többször előfordult már velem, hogy egy társasjáték pnp (nyomtasd-ki-és-játszd), vagy egyéb házibarkács változatát itthon elkészítettem. A 2014-es Red7 mellett szólt a legális ingyenesség, a viszonylag kevés (54) lap, a 2-4 játékos és a szerzőpáros (Carl ChudykChris Cieslik). Mivel a játékszabály nem volt hosszú, ezért még le is fordítottam. A legnagyobb nehézséget a PDF-be történő szerkesztés jelentette, de ezzel most nem untatnék senkit.



Carl Chudyk korábbi játékaihoz hasonlóan (Glory to RomeInnovation) itt is többféleképpen hasznosíthatunk és nyerészkedhetünk egy lapból. Magyarul a szabályt egy mondatban nem annyira könnyű, mint az angolban, de nagyjából arról van szó, hogy "a magad elé kirakott lapoknak az aktuális szabály szerint nyerőnek kell lennie, vagy kiestél a játékból".

Mi lapul a dobozban...
54 lap
Igazából még doboz sincsen, mert kinyomtattam a lapokat, kártyavédőbe bújtattam őket és mögéjük merevítésként egy pakli pókerkártyát használtam fel. Sajnos nem volt itthon feleslegben megfelelő méretben, de ez a kisebb is bőven megteszi.

A játék célja
Neked kell utoljára játékban maradnod és mindenki másnak ki kell esnie.

Előkészületek
Középre rakjuk ki az elsődleges fő szabályt tartalmazó piros lapot, amely szerint az áll nyerésre, akinek a legnagyobb értékű lapja van. Ezt követően osszunk minden játékosnak 7 lapot a kezébe és mindenki elé tegyünk le egy további lapot felfordítva. Akinél a legmagasabb értékű lap van áll éppen nyerésre, tehát a tőle balra ülő játékos fog kezdeni.

Játékmenet
Egy játékos a körében a következőket csinálhatja.
1. Lerak egy lapot maga elé, amit a szabálykönyv (festő)palettának nevez. Ezen lapnak olyannak kell lennie, amivel az aktuális szabály szerint ő nyerné a játékot.
2. Lerak egy lapot középre (szabálykönyv szerint festővászonra), hogy szabályt változtathasson, amivel szintén ő állna nyerésre. A lerakott lapnál a lap színe határozza meg a szabályt, de ez fel van írva a lapra is. A szabályok a következő lehetnek:
PIROS                   A LEGNAGYOBB ÉRTÉKŰ LAP NYER
NARANCS           A LEGTÖBB AZONOS SZÁMÚ LAP NYER
SÁRGA                 A LEGTÖBB EGYSZÍNŰ LAP NYER
ZÖLD                     A LEGTÖBB PÁROS LAP NYER
VILÁGOSKÉK      A LEGTÖBB KÜLÖNBÖZŐ SZÍN NYER
SÖTÉTKÉK           A LEGJOBB SZÁMSOR NYER (PL. 4 5 6)
LILA                       A LEGTÖBB 4-ES ALATTI LAP NYER

3. Lerak egy lapot maga elé, majd EZT KÖVETŐEN egy lapot középre. A sorrend fontos, de igazából csak a haladó szabályok esetén. Szintén nyerésre kell állni.
4. Ha nem tudunk mit lerakni, amivel nyerhetnénk, akkor elbuktuk a játékot. A pontozós variáns esetén taktikai megfontolásból dönthetünk úgy is, hogy szándékosan nem rakunk le lapot, nehogy ellenfelünk túl sok pontot szerezzen.

Ha a körünk véget ér, akkor jön a következő játékos. Ha már csak egy valaki marad játékban, akkor ő nyert. Nem olyan bonyolult és nagyon hamar lejátszható egy parti és pont ezért van szükség a haladó szabályokra. Itt jön elő a lerakási sorrend. Ha miután lapot raktunk magunk elé, majd középen szabályt változtatunk, és a középre tett lapon magasabb számérték szerepel, mint amennyi lap magunk előtt van, akkor húzhatunk egy lapot a kezünkbe.

Még egy fontos dolgot kell megemlíteni a szabályokkal kapcsolatban. A pakliban 7 színben, 7 szám található meg a segédletlapokon és az első szabály lapján túl. A lapoknál először a lap értéke határozza meg a sorrendet, majd a lap színe. Mivel minden lapból csak egy van, ezért a döntetlen lehetősége kizárt.

A játék nagyjából ennyi, de további szabályokkal még bonyolítható. Ezek benne vannak a szabálykönyvben, és most ezeket inkább nem részletezném tovább.

Gyengeségek
Nálunk a játék (még?) nem kapható, egyelőre még arra sem kaptam választ, hogy Kártyagyárban vajon le lehetne-e gyártatni a pnp file alapján. 2000Ft környéki áron simán megvenném üzletben is. Ha magyar lapokkal jelenne meg (halló Compaya, halló Gémklub!), akkor az még jobb lenne. 
A játéknak nem nagyon van témája. A szivárvány színeit használja, a szabálykönyvben festőpaletta és festővászon szavak jelennek meg, de én ezeket egy kicsit erőltetettnek találom.

Erősségek
Nagy előnye, hogy könnyen tanítható, gyors, ugyanakkor gondolkodtató is. A kezünkben lévő lapokkal előre lehet tervezni a stratégiát és nem csak mindig az aktuális állapotra kell koncentrálni. Továbbá kedvező szempont még, hogy kis helyen is elfér, könnyen szállítható.

Kinek ajánlanám
Gyakorlatilag mindenkinek, mert a szabályokat gyorsan el lehet mondani és pár játékból, 5-10 perc alatt eldönthető, hogy tetszik-e vagy sem. 
 

2 megjegyzés:

Alex J. Cavanaugh írta...

I see it's in English, so should be able to get it here.

RaveAir írta...

I think you can find all the games I posted about at the Amazon or bigger Board game stores. It's a small card game, with a twist: you can change the rule of the game. You can find more at: https://boardgamegeek.com/boardgame/161417/red7