2015/02/02

King of New York

A játék elődje a King of Tokyo óriási sikert aratott nálunk a családban. Nem is tudom, hogy miért lepődtem meg, mikor Márton fiam azt mondta a King of New Yorkról látott angol nyelvű bemutató közben, hogy ez neki bizony kell. Meg is hozta a Jézuska...
A meglehetősen bonyolultan alakuló január miatt még nem sikerült annyiszor játszani az amerikai városban zajló szörnyarmageddonnal, mint szerettük volna, mégis úgy érzem, hogy játék nagyon jól sikerült és bőven megfér az előd mellett.

Mi lapul a dobozban...
Hasonló dolgokat, mint az elődben.
- Kartonból szörnyfigurák, műanyag talppal és élet/győzelmipont jelző lappal. A kreatúrák neveinek kitalálásánál nem volt túl kreatív a szerző, de a gyerekeket ez nem is nagyon érdekelte.
- Egy játéktábla, amin New York van több területre felosztva.
- 6+2 kocka, amikből a világosabb színű dobótestek valamilyen kártya hatásaként kerülhetnek hozzánk.
- Sok-sok zöld, műanyag energiakocka, amik a költőpénzünket jelzik.
- Kartonkorong jelzők
- 45 Kartonnégyzet, ami az épületeket és egységeket jelöli
- Kártyalapok
- Játékszabáyl
A játék célja
Ugyanaz, mint a már magyarul is megjelent Tokiós elődben. Nekünk kell a város elsőszámú uralkodójává válnunk. Ezt továbbra is két módon tehetjük meg:
1. vagy leszámolunk minden egyes vetélytársunkkal, hogy azok életerő pontjait nullára csökkentjük,
2. vagy összeszedünk 20 győzelmi pontot, azaz akkora tekintélyt, hogy senki sem kérdőjelezi meg uralkodói képességeinket.
Előkészületek
Tegyük a táblát középre, osszuk szét a szereplőket, a talpakkal. Az ezekhez tartozó állapotjelző lapokon az életet tekerjünk 10-re, a győzelmi pontokat jelképező csillagos korongot pedig 0-ra.
A 45 kartonlapot osszuk el egyenelő arányban az 5 fő területre, ahol az egyes területeken 3db 3 lapka magasságú oszlopot képezünk. Fontos, hogy a lapkák az épület, azaz a kék felükkel legyenek felfelé.
A kártyapakliból vegyük ki a különleges lapokat, a Statue of Liberty-t (Szabadságszobor) és a Superstart. A többit keverjük meg és felső hármat fordítsuk képes felével felfelé. Ezek közül vásárolhatunk majd, ha lesz hozzá elegendő zöld energiakockánk.
A dobókockákat, energiakockákat és korong alakú jelzőket tegyünk mindenki számára elérhető helyre, majd válasszunk ki egy kezdőjátékost. Mindenki tegye le a szörnyét egy szabadon választott kerületre, de nem Manhattanbe.

Játékmenet
Itt is történt egy kis változás az elődhöz képest. A következő fázisok vannak az adott játékos körén belül:
1. A magunkhoz vett kockákkal dobunk. Ha nem tetszik az eredmény, akkor még kétszeri újradobásra van lehetőség, bármelyik kockákkal.
2. A végső dobáseredményt összegezzük
A kockák oldalai jelentősen változtak a KoT-hoz képest. Az 1, 2, 3 győzelmi pontot jelző számok eltűntek és helyettük új dolgok jelentek meg.
- Mancs: nem változott, ezzel tudunk sebzést okozni a többi szörnynek
- Szív: nem változott, ezzel tudunk gyógyulni, ha nem Manhattanben vagyunk éppen
- Villám: nem változott, ezzel tudunk a dobásnak megfelelő számú energiakockát szerezni
- Csillag: új. Amennyiben legalább 3 csillagot dobunk, úgy megkapjuk a Superstar kártyát, aminek megszerzése után minden további csillag dobásunkkal győzelmi pontokat kaphatunk. Ha egy másik játékos legalább 3 csillagot dob a körében, akkor onnantól ő használhatja a kártya bónuszát.
- Épület: Amennyi épületet dobunk, annyi értékű lapkás épületet rombolhatunk le. Pl. 3 épület kidobásával, lerombolhatunk egy 3-as jelű épületet, 1db 2-es jelűt és egy 1db 1-es jelűt, vagy 3db 1-es jelűt. Ugyanezen kockadobás eredménnyel lerombolhatunk egységet is, az épületromboláshoz hasonló módon.
- Halálfej: Ez jelzi a hadseregtől származó támadást. Ha 1-et dobunk, akkor csak minket sebez annyi piros egység, ami az adott kerületben van. 2 halálfej esetén a kerületben lévő összes szörny sebződik, 3 halálfej esetén pedig az egész városban minden szörny sebződik egyet a kerületén található minden egység után. Amennyiben 3 halálfejet dobunk úgy megkapjuk még a Statue of Liberty lapot is, ami 3 plusz győzelmi pontot jelent, amíg a lap nálunk van. Ha valaki a saját körében szintén 3 halálfejet dob úgy átkerül hozzá ez a lap.
3. Mozgunk
Amennyiben Manhattanben vagyunk egyet előre kell lépnünk és a következő kör elején több bónuszt kaphatunk.
Amennyiben mi vagyunk a kezdőjátékos vagy a csapásainkra egy szörny kimenekül Manhattanből úgy nekünk kell a helyére belépnünk.
Ha nem kell bemennünk Manhattanbe, akkor szabadon átmehetünk egy másik általunk válaszott városrészbe.
4. Kártyát vásárlunk
Ez a rész sem változott. Az energiakockáinkból vehetünk magunknak bónusz jelentő lapokat, amiknek hatása lehet egyszeri vagy tartós.
5. Átadjuk a kockákat a következő játékosnak
Akik ismerik a Tokió királya néven nálunk megjelent játékot, azok láthatják, hogy van pár változás ahhoz képest. Egy kicsit konfliktsosabb lett a játék, amivel talán valamivel csökkent a játékidő is. Kevésbé van esély, hogy békés taktikával megnyerhessük a játékot.
Az új kockaoldalak, épület/egységlapkák hoznak egy kis színt a játékba, ahogy az új kártyalapok is. Érdekes, hogy vannak olyan lapok, amik megvásárlása esetén eggyel több energikockát nyerhetünk, mint amennyiért megvettük lapot és az így megszerzett fizetőeszközzel újabb lapokat vehetünk magunknak.

Gyengeségek
A játéknak a legnagyobb hibáját nem sikerült sokat javítani. Két játékos esetén nem annyira nagy móka, mintha többen lennénk. 4 játékos felett pedig már túlságosan elhúzódhat a holtidő, amikor a többiek körét kell végigvárnunk. Szintén kellemetlen, ha már kiestünk a játékból, akkor már csak szurkolhatunk a többieknek.
Hosszabbak lettek az előkészületek is lapkák miatt, arról nem is beszélve, hogy egy kerületben lerombolt több épület milyen kaotikus látványt tud okozni.
  
Erőségek
Nagyon jó, könnyed partijáték, sok pofozkodással és nevetéssel. A rajzok szépek, a kockákat jó kézbefogni (ugyanakkor a halálfej-valami és az épület oldal elég hülyén néz ki). És ott vannak a korábban már említett, változatosságot hozó elemek. A KoT és kiegészítői szörnyeit itt is használhatjuk.
A játékot már egy 5 éves is tökéletesen élvezheti, ha elmondjuk neki, hogy milyen szövegek vannak a kártyalapokra írva. Azért ezen kijelentésemet csak olyan 5 évesekre érteném, akik már több és nem csak dobj-és-lépj típusú játékokkal szereztek maguknak ismeretet.
Végső következtetés
Több elemzésben és játékismertetőben is elhangzott, hogy a King of New York gémerebb játék, mint az elődje. Valamivel több dolog van, amire figyelni kell, de alapjaiban véve ugyanaz a játék. Ennek ellenére megfér mindkettő egymás mellett a polcon, vagy az egész egy dobozba pakolva. Ha választani kellene a kettő közül, akkor egy picit bajban lennék, mivel a KoNY játékkal még nem játszottam eleget, hogy azt emeljem-e ki egyértelmű győztesnek. A lényeg, hogy mi ezt is imádtuk és azok is, akiknek eddig megmutattuk.

Kinek ajánlanám
A KoT nagy kedvelőinek. Azonban nekik már hiába ajánlom, mert valószínűleg ezt is kipróbálták. Új játékos esetében megfontolandó, hogy először a már magyar nyelven megjelent Tokió királyát vagy a picit változtatott (javított?), de még angol nyelvű King of New Yorkot vegyük-e meg vagy próbáljuk ki.

A képek részben saját forrásból, részben a BGG-ről beszerezve kerültek ezen blogba.

3 megjegyzés:

Alex J. Cavanaugh írta...

I wonder if I could find that here in the States.
Google search time!

Alex J. Cavanaugh írta...

And just found it on Amazon!

RaveAir írta...

You can find almost any of the reviewed boardgames on Amazon.