2015/02/04

Brandon Sanderson: Ködszerzet III. - A korok hőse II/1.

Ez a sorozat immár ötödik könyve, ha a magyar szétbontást nézzük. Egyenként sem kis téglák, a maguk 500-600 oldalával, de sokkal jobb ilyen formában szétbontva, mintha egy 1000+ oldalas könyv lenne a kezünkben. A Ködszerzet korábbi részei elég jól sikerültek, ezért nem volt kérdéses, hogy nem szakítom meg az olvasását, és azonnal belevetem magam a trilógia lezáró darabjába.

A könyv elején rögtön belecsapunk valaminek a közepébe. Csodálatos módon Elend ködszerzetté vált, de nagyjából ez az egyetlen jó hír az előző rész óta eltelt, közel egy évből. A Romlás, melyet Vin szabadjára engedett egyre csak teszi tönkre a birodalmat. Elend hiába (önkényesen saját magát megválasztó) császár a birodalom összes királysága mégsem hódolt be előtte.

Vinnel sorban járják a városokat, hogy az ott található minisztériumi épületekből újabb titkokat tudjanak meg, amivel megmenthetik népüket. Ez nem annyira könnyű, mert az egyre erősődő inkvizítorok minden fortély és sok koloszhordát vetnek be, hogy a végső harcban majd a Romlást hozzák ki győztesnek.
 
Az események több szálon futnak. Egyrészt követhetjük a ködszerzet párost, amint az utolsó titkot rejtő várost szeretnék uralmuk alá hajtani, másrészt a hitét vesztett, önmagát marcangoló terrisi Sazedet, aki egy másik várost szeretne békésebb úton a birodalomba olvasztani. Továbbá ott van még a súlyos árulással vádolt kandra, aki magányosan vívja harcát fajtársaival szemben az igazáért, és kezd előjönni a háttérből Kobold, aki rejtélyes hangnak köszönhetően nagy ajándékot kap. Csak az a kérdés, hogy ezen ajándéknak a későbbiekben milyen ára lesz.
 
A könyv olvasása során több dolog is el kezdett foglalkoztatni. Az Uralkodó által teremtett lényekről, a kandrákról, a koloszokról és az inkvizítorokról már elég sok mindent sikerült megtudni. Elég megdöbbentő és ocsmány dolgokat. Erősen kérdéses, hogy miért volt erre szükség? Persze a logikus válasz az, hogy a hatalom megerősítésére. A csúnya dolgok és annak ellenére, hogy korábban nem láttunk bele az Uralkodó nézeteibe és gondolkodásába, mégis úgy érezzük, hogy elég sok mindent helyesen cselekedett és Kelsier a bukás felé taszította el a népet.
 
Végül ugyan Vin győzedelmeskedett a vélt zsarnok ellen, de azzal magát a Romlást szabadította a világra. Utóbbinak minden a kezére játszott, és gyakorlott bábosként terelte az embereket abba az irányba, hogy végül mindenki neki hódoljon be. Nem akarok poént ellőni a találgatásaimmal, de most a következő bekezdéssel azt teszem találgatásaimmal.
 
Vajon ő is súgott Kelsiernek és biztatta a gyilkolásra, ahogy Zane-t tette? Vajon Kobold mögött is ő munkálkodik? És akkor ott van Vin, akinek kezdetek óta sugalmaz valamit a közelben nem lévő bátyja "szelleme".
 
Nagyon érdekel, hogy mi lesz a végjáték, és hogyan alakul hőseink sorsa, nem is beszélve a végkifejlettről. Az már valamennyit ellő, hogy ebben a világban, egy későbbi korban is íródott könyv, tehát a világnak nem lesz vége.
 
Az látszik, hogy összeszedett annyiból az írás, hogy Brandon Sanderson már az első könyv óta tudta, hogy mi akar és csak menet közben - kandraként - építette fel a húst és izomzatot a meglévő csontokra. Érezhető, hogy már az első könyvtől konkrét elképzelése volt, miként is fog zárulni ez a hosszú kaland. Remélem, hogy mielőbb a végére tudok járni a dolognak.
 
 

Nincsenek megjegyzések: