2014/07/23

Love Letter

Egy pakli kártya / A deck of card. Kinek mit jelent? A társasjátékos lelki szemei előtt megjelenik a Ticket to Ride, a Race for the Galaxy vagy éppen a Dicsőség Rómának! hatalmas paklija. Egy Hatalom Kártyái vagy Magic: The Gathering rajongó is vaskos kártyahalomban gondolkodik. De még egy pókerjátékos is legalább 52 lapban, ami mellett a magyarkártyás játékos 32 lapja egészen viccesen mutat. Egy pakli kártya. Ennyi a Love Letter is. Csak éppen összesen 16 lappal. 2-4 játékos részére.

A mi lapul a dobozban kérdésre jelen esetben a válasz ez a 16 lap, 4 referenci lap (hogy miből, milyen és mennyi lap van a játékban) és néhány jelző, amivel az aktuális állás látható.
 
A játék célja
A játékban egy szerelmes levelet akarunk eljuttatni a szépséges hercegnő számára. Azonban ez nem olyan egyszerű, mert a futárunk könnyen lebukhat mielőtt célba érne.
Játékos számtól függően 7, 5 vagy 4 győzelem szükséges. Az adott fordulót mindig az nyeri, akinek utolsónak játékban marad, vagy amikor már elfogytak a húzólapok, a végső összevetésnél az ő kezében van a legnagyobb értékű lap.
 
Előkészületek
Összekeverjük a hatalmas méretű paklit, egy lapot lefordítva középre teszünk (két játékos esetén még 3 lapot felfordítva kiteszünk), majd minden játékosnak adunk 1 lapot.
 
Játékmenet
A soron lévő játékos felhúz egy lapot és a két, kezében lévő lapból egyet kiválaszt, majd felfordítva középre tesz. A lapon lévő hatást azonnal végre kell hajtani, amik a következők lehetnek:
1. Őr: Megnevezel egy játékost és hogy szerinted milyen (nem őr) lap van a kezében. Ha igazad van, akkor a játékos eldobja a lapját és kiesik a játékból.
2. Lelkész: Egy másik játékos megmutatja neked a lapját.
3. Báró: Egy másik játékossal összehasonlítjátok a kézben lévő lapokat majd, akinek alacsonyabb értékű az eldobja.
4. Udvarhölgy: A játékosra az adott körben nem hat semmilyen hatás.
5. Herceg: Meg lehet nevezni egy játékost, akinek ki kell cserélnie a kezében lévő lapot egy újra a pakliból. A lapot kijátszó játékos a saját lapját is "cserélheti".
6. Király: Egy megnevezett játékossal lapot kell cserélni.
7. Grófnő: Ezt a lapot el kell dobni, ha király vagy herceg a másik lap a kezünkben. Blöffből is lehet dobni.
8. Hercegnő: Ha ezt a lapot lerakod (saját elhatározásból vagy kényszerből), akkor kiestél a játékból.
 
A játék gyors, pörgős. Fontos, hogy a játékosok becsületesek legyenek, tehát ismerjük be, hogy tényleg olyan lap van a kezünkben és dobjuk el a grófnőt, ha király vagy herceg a másik lapunk. Arra is figyeljünk, hogy ne szálljuk rá egyetlen játékosra sem, ne csak egyvalakit támadjunk állandóan az őrrel.
 
Összegzés
Az egyszerű szabályok miatt bárkinek szívesen merem ajánlatni. Egyaránt ajánlani merem 2, 3 és 4 esetén is. Pozitívum, hogy kis helyen is elfér, nem bonyolult, de mégis szórakoztató. Negatívum, hogy nem jelent még meg magyar nyelven. Ha mégis megjelenne majd, akkor lehetőleg ne papírkártyákon jöjjön, mert azok hamarabb elhasználódhatnak a sok játéktól.
 
Az interneten körülnézve több saját készítésű variánst is találhatunk. Érdemes szétnézni a játék BGG-s galériájában is.

2 megjegyzés:

profunduslibrum írta...

Mi is sok kártyás játékkal játszunk, de ezt nem ismertem. (Köszi!) Másik kevés lapos variáció (8-12 nem ugrik be, de kb. ennyi) a Citadella nevű is - gondolom nem ismeretlen neked. Az is nagyon szórakoztató.
Barátságokat tesz tönkre végérvényesen! ;-P

RaveAir írta...

A Citadellát régebben sokat játszottuk feleségemmel és általában én nyertem azokat a partikat. Talán ezért is lett annyira a kedvence... :)

Ott szereplapokból 8-18 található (attól függ, hogy kiegészítővel együtt árult verziód van-e meg vagy sem), de ezen felül még több városlap is van. A Love letterben pedig tényleg csak 16 lap van.