2011/08/22

Giles Kristian - Raven: Blood Eye

Elég lassan haladok a még régen nyert angol nyelvű könyvcsomaggal. Most azonban viszonylag gyorsan sikerült befejezni az egyik kötetet, Giles Kristiantól a Raven: Blood Eye címűt.



Talán már az elején gyanút kellett volna fognom, amikor az író olyan rengeteg dolgot leírt magáról a bevezetőben. Érezhető volt, hogy szeretne ő is "nagy" és híres lenni. Ennek megerősítésére még egy interjút is közölt, amiben még több megtudható róla. Az egyik lényeg, hogy norvég, vagy inkább viking ősökkel bír, valamint ő is magányos farkas szeret lenni, ha valami feladat elvégzéséről van szó. Nos, ezek mind visszaköszöntek a könyvből.


A Raven: Blood Eye egy sorozat első kötete, amit az író elképzelése szerint még legalább kettő követ. Ebből már biztosan tudjuk, hogy legalább még ennyi részben találkozhatunk a főhőssel, Ravennel, azaz a hollóval.


A könyv elején Giles Kristian belecsapott a lecsóba, mert csak kapkodtam a fejem, a nem szokványos angol szavak és kifejezések kapcsán, amiket a továbbiakban még tovább színezett ősi angol, valamint viking szavakkal. Ez nem vette el a kedvemet, mert a történet eléggé olvastatta magát. Azonban, ahogy egyre jobban haladtunk előre a történetben, az egész írásból valami nagyon tudománytalan "fantasztikus" valami lett.


A történet szerint Osric egy kis faluban él az ősi Angliában, amelyet azon időben még több király is ural egyszerre. Főhősünk csak a legutolsó két évére emlékszik és arra nem, hogy előtte mi történt. Már itt is vannak logikai csavarok, merthogy miért tud a falu nyelvén beszélni és miért feledkezett meg a korábbi nyelvéről és szokásairól. Bizonyára valami furcsa amnéziában szenved, amit majd a későbbiekben érkező tengeri harcosok, a farkasfalka, majd kigyógyít. Azzal még nem hiszem, hogy túl sokat árulnék el, hogy hősünk bizony közéjük tartozik. Megnyugtathatok mindenkit, hogy ennél a könyvben sokkal meglepőbb fordulatok is vannak.


Ami nagyon érdekes, az Raven (ezt a nevet kapta újdonsült barátaitól, ami nekem nagyon nem norvégos, vagy vikinges) könyvbéli fejlődése. Néhány hét alatt egy egyszerű ácstanoncból egészen más lesz. Elképesztő mértékben sajátítja majd el a tudást.


A Blood Eye-ben rengeteg apró, de ugyanakkor bosszantó dolog található az olvasmányos, viszont elég bugyuta, képtelen történet mellett. Hősünk, miért nem kap angol nevet? Hogyan lehet, hogy szinte mindent túlél hajóstársaival? Néhány hét alatt hogyan vállik azzá, aki a könyv végén lesz? Honnan ismeri meg és teszi magáévá az egyik pillanatról a másikra a vikingek vallását? Arról már nem is beszélve, hogy nagyon jól kiismeri magát az isteneket illetően.


Szóval, ha pontoznom kellene, akkor igencsak meg lennék lőve. A könyv egyszerre jó és egyszerre pocsék, de inkább ez utóbbi. Ugyanakkor bújkál bennem a kisördög, hogy folytatni kellene a következő kötettel, de ahhoz azt meg kellene venni. Az pedig valószínűleg nem fog bekövetkezni.


Akit azonban érdekel a vikingek találkozása az ősi Angliával, az tegyen próbát Giles Kristian írásával, ugyanis az író a végén azt is elmondja magáról, hogy ő bizony ebből diplomázott. Tehát a téma szakértőjének tartja magát. Sőt, mivel kis részben az ősei között vikingek is találhatóak, ezért még hitelesebb forrás. Minden szavát azonban ne vegyük készpénznek, mert hiába léteztek a könyvben szereplő történelmi alakok, attól a történések még nem igazán a leírtaknak megfelelően alakultak.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hi, after reading this awesome article i am too happy to
share my know-how here with mates.
My web blog :: custom titanium ring