2011/08/29

2011-es strandkörkép

Meglehetősen csúnya és gonosz dolog augusztus utolsó napjaiban a strandokról írni, de én mégis most ezt fogom tenni. A nyár utolsó heteiben sikerült egy kicsit belehúznunk a strandolásba is, aminek kapcsán megosztanám a véleményemet olvasóimmal.


A strandokról olyan időrendi sorrendben írnék, ahogyan azokat meglátogattuk, de ezt megelőzően még néhány gondolat. Lehet, csak engem bosszant, hogy az egyes strandok/fürdők interneten megtalálható oldalain nincsenek képek. Legalább egy "térkép" lenne a minimum, hogy milyen lehetőségek vannak, valamint néhány kép az egyes medencékről. Sajnos ilyenekkel alig találkozni. Vajon talán attól tartanak, hogy a strandjaik nem elég jók és félnek képeket kirakni?


A létesítmények általában nem túl gyermekbarátok. Hiába építenek gyermekmedencéket, esetleg csúszdával, valamint játszótereket, de ezek nagy része mindig napon van. A játszóterek hintái, csúszdái és egyéb játékai, valamint a homok csúnyán átmelegszik és így játékra nincsen lehetőség. A tervezők valahogy soha nem nagyon gondolják át, hogy jó lenne árnyékos helyre tenni ezeket.


Dagály

Budapest pesti oldalán található, a Népfürdő utcában. Viszonylag könnyen megtalálható, bár kitáblázva nem nagyon van. Parkolásra van lehetőség, de a fizető parkoló nagyon hamar megtelik és ráadásul az is napon van. Érdemesebb a környéken keresni egy nem fizető parkolót, ami még árnyékot is nyújthat személygépjárművünknek.

Egyedül talán itt van megfelelően árnyékos játszótér, ahol a gyerekek viszonylagos biztonságban játszhatnak a gumirozott alapra rakott játékokon.

A medencék elég nagy változatosságot mutatnak és mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Talán az egyik legkedveltebb, aminek a közepén egy hatalmas gömb próbál hullámokat kelteni. A medence - tálszerűen - fokozatosan mélyül, ami miatt egészen apró gyerekek is igénybe vehetik. Családos fürdőzésre meglehetősen alkalmas.

Az árak elég magasak, 2200-2400 egy felnőtt jegy, míg egy család 6000Ft körül úszhat meg egy strandolós napot. További infó: http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/hu/dagaly/szolgaltatasok

Csepeli strand


Hozzánk ez van a legközelebb távolságilag és időt illetően. Nem nehéz kitalálni, hogy a Csepel-szigeten található, sajnos egy picit talán eldugva. A kitáblázással itt sem serénykedtek, viszont ismeretlenek számára jó támpont lehet, ha a Duna Pest felé néző partját keressük. Itt is van ugyan fizető parkoló, de általában elég hamar megtelik és az út mellett kell magunknak valamit keresni.


Medencékben nem túl erős, próbálja hozni a kötelezőt: egy termál-, egy úszó-, egy gyermek- és egy élménymedence, valamint három csúszda. A gyermekmedencéről el kell mondani, hogy naponta sajnos többször is előfordul, hogy ki kell tisztítani a vízét, mert a gyermekek belepiszkítanak, ráadásul elég kicsi is.


Az árak - a kevesebb szolgáltatás miatt - alacsonyabbak. Egy felnőttjegy 1800-2200 forint, és egy családi belépő akár 5000 forintból is megoldható. Strandváró, azaz szerdai napon, 1300Ft-ért lehet bejutni személyenként. http://budapestgyogyfurdoi.hu/hu/csepeli/szolgaltatasok/
Gyémánt Fürdő - Tatabánya

Kétgyermekes főnököm ajánlására látogattuk meg a tatabányai strandot. Elmondása szerint nagyon jó, és a gyermekek is nagyon élvezték. Ezt mi is csak megerősíteni tudjuk.


Ha a Budapest felől vezető úton nem rontjuk el az első pár kanyart, akkor viszonylag könnyű megtalálni. Érdemes a nyári parkolót keresni, mert ott talán könnyebb letenni az autót, arról nem is beszélve, hogy közelebb vannak a kinti medencék és csúszdák.


Sajnos a honlapja nem túl informatív és a galéria címszótól is sokkal többet várnánk. Nem tudom, hogy miért szerénykednek a térképpel, amikor egy nagyon jó, sok szolgáltatást nyújtó strandról van szó. A kinti és benti részen gyakorlatilag mindenki megtalálja a magának való medencét, vagy éppen csúszdát. A gyermekeink nagyon élvezték a velünk való tandemcsúszásokat a nagy csúszdákon, mert a leérkezést követően egyértelműen azt mondták, hogy "mégegyszer". Sajnos gumisból csak egy volt és az sem a legjobb, ahogy az illesztések is hagytak maguk után kívánni valót.


Megemlíteném, hogy itt ért egy kisebb baleset is, ami nagy valószínűséggel nem lesz jegyzőkönyvezve, főleg, hogy panaszt nem emeltem. A kilépésnél az a víz feszítését is szolgáló műanyagrács beszakadt alattam. Néhány helyen a lábam vérezni kezdett, de sikerült szerencsésen esnem, ezért komolyabb baj nem történt. Az elsősegélynyújtásnál azonban legközelebb talán nem Tesco-s ragtapaszt kellene használniuk, mert az semmire nem jó.


Olcsó helynek nem nagyon lehetne nevezni, hiszen egy felnőtt belépő 2400Ft, de egy családit meg lehet úszni 5000Ft-ból. Gyermekes családoknak feltétlenül ajánlom, mert mindenki nagyon jól érezte ott magát! http://www.gyemantfurdo.hu


Aquaréna


A végére hagytam, egyfajta kakuktojásként, a mogyoródi aquaparkot, ami inkább csúszdapark, mivel egy gyermek-, egy élmény- és egy jakuzi medencén túl csak csúszdák vannak (ha az ugrómedencét és a lassú folyót nem számolom.

Mogyoród falujában elég könnyű eltévedni, mivel érdekes módon az aquaparkhoz és a Formula 1-es pályához is elég szűk, hibás utak vezetnek. Elsőre nem is találtuk meg, hogy merre kell menni.


A csúszdák illesztései nagyon jó minőségűek, így igazán jó móka volt. Szerencsére a gyermekek nem voltak velünk, ezért szabadon kiélhettük magunkat. Sajnos gumis csúszdából itt sem volt túl sok, ráadásul az egyiknél egész nehéz volt lejutni. Valószínűleg volt benne szándékosság is a tervezők részéről, mivel a helyes útra történő evickélés plusz szórakozást nyújtott. Ugyanakkor kicsit zavaró volt, hogy a vízbeérkezést követően viszonylag hosszú utat kellett megtenni, mire kijutottunk és rohanhattunk fel a hegyre egy újabb csúszás miatt.


A jegyek elég drágák, 5500Ft egy felnőttnek, de szerencsére elővételben 3000Ft-ért is meg lehetett kapni. Egy családnak el sem tudnám képzelni, hogy mennyi lehet a belépő teljes áron. http://www.aquarena.hu

Nincsenek megjegyzések: