2010/11/05

Klasszikus detektívtörténetek

Nem is gondoltam volna, hogy valamikor újra rá fogok kapni a nyomozós, detektíves történetekre, azonban mégis így történt. Nemrégiben elolvasott Sherlock Holmes-történet után valamelyest igényem támadt újabb hasonszőrű történetek olvasására.


A Klasszikus detektívtörténetek - mint az a neve is elárulja - több, rövidebb történettel szórakoztatja az olvasót. Többek között olyan híres szerzőktől olvashatunk írásokat, mint Edgar Allan Poe, Arthur Conan Doyle, Charles Dickens vagy Agatha Christie. (Az írókat és műveiket tartalmazó listát majd lásd az írás végén.)

Az írások összességében jók, bár van egy kis hullámzás. Főleg az Agatha Christie regényeknél, ahol kettőnél szinte ugyanaz a poén, ugyanaz a végső megoldást. Nem mindegyik novellánál lehet könnyen az írásra hangolódni, de ez vélhetően azért is van, mert az egyes történeteket más-más fordította.

Érdekes volt ezeket a történeteket olvasni. Néhány íróról nem is gondoltam volna, hogy ilyen műfajban is tevékenykedtek. Ráadásul nem is olyan rossz minőségben. Az írások többsége olyan volt, amiket még nagyon szívesen olvastam volna tovább. Szinte így is képtelenség, hogy ennyi jó művet sikerült egyetlen könyvbe belezsúfolni, és egyben megmutatni hogy milyen sokszínű és érdekes is volt klasszikus detektívtörténet írások korszaka.

A könyvet mindenképpen ajánlanám mindenkinek, aki szeret olvasni, még akkor is, ha nem túlzottan érdeklődik a kriminalisztikai írások után. Ezen novellagyűteményben - nagy eséllyel - mindenki találhat a saját maga stílusához megfelelő szerzőt.


Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság

Edgar Allan Poe: Az ellopott levél

Charles Dickens: Wield felügyelő detektívanekdotáiból

Sir Arthur Conan Doyle: Ezüstcsillag

Sir Arthur Conan Doyle: A Musgrave-szertartás

Gilbert Keith Chesterton: A Pendragonok pusztulása

Gilbert Keith Chesterton: A mennybéli kalapács

Raymond Chandler: A ceruza

Agatha Christie: Gyilkosság a vadászlakban

Agatha Christie: A szedertorta

Agatha Christie: A tökéletes szobalány esete

Agatha Christie: Gyümölcsöző vasárnap

Georges Simenon: Maigret habozik

Josef 'kvorecký: Borůvka felügyelő természetfölötti képességei

Nincsenek megjegyzések: