2018/08/31

Karácsonyfa

Mikor nyaralni, vagy akár egy hosszabb hétvégére kimozdulunk itthonról, akkor mindig egy nagy táskával indulunk útnak. Az idei nyaralás második körének állomásai Bikal, Pécs és Tihany voltak. Előzetesen remélni sem mertem, hogy nem csak a saját táskámból játszok majd játékokkal, hanem számomra addig nem próbáltakkal is találkozni fogok. Az elkövetkezendő néhány bejegyzésben ezen "új" játékokról fogok írni.

Pécsi kirándulásunk során sikerült eljutni a helyi nagy társasjáték klubba, a Játszó-térbe. Itt találkozhattam egy igazi helyi fejlesztéssel, Nagy Balázs játékával, a Karácsonyfával.

Megmondom őszintén, hogy a borító alapján nem vettem volna le a polcról. Amúgy sem vagyok Karácsony-mániás, tehát nemcsak maga a dobozkép, hanem a téma is olyan, ami kevésbé érdekelt. Mindenezek ellenére, ha már lehetőségem volt rá ki is próbáltam.

A játék célja

A játékban mindenki a saját fenyőfáját díszígeti, és az a feladat, hogy kapott célok alapján minél jobb, több pontot hozó karácsonyfát kapjuk. A játék végén természetesen az nyer, aki a legtöbb ponttal rendelkezik a harmadik építési folyamat végén.

A játékmenet

A játék elején megkapjuk a saját fánkat, valamint három linzert, ami 3 szabad akciót biztosít, amivel a későbbiek során bármikor felcserélhetünk 2 díszt, vagy átforgathatunk egy rombuszt más irányba. Ezt követően jön a három nagyobb díszítési szakasz. Mindegyik részben ugyanaz történik. Minden játékos kap 4 célkártyát, amiből majd egyet-egyet kell beadni minden szakasz elején. A játékosok által választott, középre betett célok fognak majd pontokat adni minden pontozási fázisban.

A három díszítési szakaszra minden játékos kap a kezébe 8 kártyát. Ezekből mindenki választ egyet, majd továbbadja a mellette balra ülőnek. Ezt követően mindenki leteszi a rombusz alakú elemet valahová a fájára. Így megy ez egészen addig, amíg mindenki 2 kártyát nem kap, ekkor az egyiket ki kell választani, a másikat pedig el kell dobni. Tehát egy díszítési szakaszban 7 elem kerül a fára.

A fa aktuális állapota és a célok alapján történik meg a pontozás. Majd ezt követően jöhet a következő cél választás és a következő díszítési szakasz, majd egy újabb pontozás. Így megy ez a 3. szakasz végéig, amikor is további állapotok kerülnek megvizsgálásra plusz pontokért.

Néhány szó az elemekről. Ezek között vannak 3 színben a következők: izzók, valamint kerek, csillag, vagy csavarformájú díszek. Ezen felül még vannak szaloncukrok, valamint mézeskalácsok.

A pontozások során több minden is előjöhet. Pontot lehet kapni a valamilyen alakzatban egymás mellett lévő azonos, vagy különböző formákért, vagy pedig az azonos színekért. Az egyes rombuszkártyákon vannak még csillagok, amik további pontokat érnek. A szaloncukrokon ez számmal van jelölve. Külön bonyolítást jelentenek a mézeskalács figurák - amiket akár fejjel lefelé is a fára lehet tenni -, ugyanis ezeknél valamilyen szomszédossági feltételnek kell megfelelni, és az alapján lehet sok pontot szerezni.

Egyéb észrevételek

A Karácsonyfa névre hallgató társasjáték egyáltalán nem azt nyújtja, amit a dobozkép mutat, mert itt egy elég gondolkodtató játékról van szó. Ugyan ajánlható családoknak is, mert nem túl nehéz játék, de ha komolyabb, sokat gondolkodó gémerek leülnek hozzá, akkor bizony nem fog annyira pörögni, mint pl. egy 7 csoda. A célkártyák megkapásakor már ott van az első döntési pont, hogy melyik irányba kell elindulni és melyik kártyát lesz érdemes az első díszítési fázisra kijátszani és melyiket az utolsóra hagyni. Ennek megfelelően minden egyes draftolás során is megy az agyalás, hogy miként is lesz jó egy rombusz alakú kártya a fára. Ha mindez nem lenne elég, még ott van a mézeskalács lapok felhasználásának lehetősége. Az utolsó pillanatig lehetőség van ezek felhasználására, ami további holtidőket képes okozni.


Néhány apróbb negatívum, amik nem vonnak le sokat a játék értékéből, hanem inkább kukacoskodás jellegűek. A játékos színek valahogy nagyon egyformák és nagyon beleolvadnak a környezetbe. Ez ugyan egyfelől jó, de én jobb szeretem, ha jobban elütnek egymástól a színek. A pontozás rögzítésének tervezése során gondolom felmerülhetett, hogy a 7 csodához hasonlóan pontozólapok legyenek, ahová ceruzával/tollal lehet rögzíteni az eredményt, vagy a választott pontozótáblás. Jelen esetben talán a könyveléses megoldás jobb lett volna, de már az is pici javulást adhatott volna, ha teljesen számozva van a tábla.
A rombusz alapú elemek használata egész jó ötlet volt, ugyanakkor a kártyák keverése picit nehézkesebb a megszokottnál.

Személyes vélemény

A Karácsonyfa kipróbálása nagyon kellemes meglepetést okozott! Kaptam még egy virtuális pofont, hogy ne ítéljek előre! Nagy Balázs igazán remek társasjátékot alkotott meg.
Ugyan a dobozkép és a téma könnyed, családi játékot sugall, de igazából stratégia és matek mozgatja előre a játékot. Ugyan családdal is jól játszható, ha nem gondoljuk véresen komolyan, de sokat gondolkodó játékostársak esetében talán kétszer is meggondolom, hogy akarok-e velük játszani.

Köszönöm Erikának, hogy megmutatta ezt a játékot, mert talán soha nem próbálom ki a Karácsonyfát!

Nincsenek megjegyzések: