2017/09/25

Royals

A Békés megyében és Békés városban tett "kalandozásom" során még egy játékot kipróbálhattam Kisqqcsék ideiglenes otthonában. Ez pedig az egy órán belül lejátszható Royals volt.

A játékban a 17. században járunk és nagyobb nemesi házak bőrébe bújhatunk bele. A célunk az, hogy minél nagyobb befolyást szerezzünk az adott régiókban, majd a játék végén elmondhassuk, hogy mi lettünk Európa urai.

Ez a játék sem túl bonyolult, a doboz szerint már 10 éves kortól ajánlható is, akár gyerekek részére. Nekem egy kicsit a Ticket to Ride és főleg a Thurn und Taxis játékokra hasonlított, amit a későbbiekben majd ki is fejtek. (Most ránéztem ezen utóbbira, és látom, hogy ugyanaz a személy felelős a grafikáért is.)

Bal oldalt a térkép, középen az ország kártyák,
a jobb szélen pedig a cselszövés kártyák láthatóak

A játék előkészületeivel nem fárasztanám az olvasóimat. A www.boardgamegeek.com oldalon megtalálható a szabály, akár magyar nyelven is, aki jobban szeretne elmélyülni a játék részleteiben. A lényeg, hogy mindenki megkapja a saját színéhez tartozó fakockákat és a kezdő kártyalap mennyiséget, majd sorban mindenki a következőket teheti, kötött sorrendben:
1, Először kártyát húz. Ezen akció keretében vagy elhúz 3 országkártyát, ami történhet közvetlenül a húzópakli tetejéről, vagy az elején felfordított lapokbók, vagy pedig 1 országkártyát és 1 cselszövéskártyát. Itt arra kell figyelni, hogy a kör végére maximum 12 ország- és 4 cselszövéskártya lehet a kezünkből. A kör során ugyan ezen korlátokat túl lehet lépni, de a kör végére el kell dobnunk annyit, hogy a limiten belül maradjunk.
2, Másodszor jön a kártyák kijátszása. Ez csak egy választható lehetőség, nem kötelező. Ezen akcióban elfoglalhatunk egy szabad pozíciót a játéktáblán. Ennek során eldobunk a pozícióhoz szükséges lapmennyiséget a kezünkből, majd egy kockát leteszünk a 17. századi Európát ábrázoló térképre, majd még egyet a kapcsolódó nemesi ranghoz vagy címhez. Ugyanis minden városban különböző nemesi rangokban szerezhetünk befolyást.
Ha egy olyan pozíciót szeretnék megszerezni, amit már valaki elfoglalt, akkor oda be kell adnunk egy cselszövés kártyát is pluszban.

A játéktábla jobb alsó sarkában láthatóak
a területbónuszok lapkái
A játék három korszakon át folyik. Egy korszak akkor ér véget, ha már a húzópakliból nem tudjuk feltölteni a felfordított lapokat. Ilyenkor ellenőrizzük, hogy adott nagyobb régióban kinek a befolyása a legnagyobb és ki ott a második helyezett, és ez alapján megkapják a lapkabónuszokat. A játék a 3. ilyen korszak végén ér véget. Akinek a végén a legtöbb pontja lesz, az nyer. Bónusz kapható, ha az egyes régiókban minden városban jelen vagyunk, vagy ha az összes nemesi ranggal sikerült befolyásokat megszereznünk, stb.

És, hogy miért is hasonlít az elején említett két játékra? Itt is felfordított kártyakészletből húzhatunk, vagy a pakli tetejéről. Itt is azonos színű lapok gyűjtésével és azok lehelyezésével kerülhetünk közelebb a győzelemhez, mint a Ticket to Ride játékok esetén. Ugyanakkor a lapkabónuszos megoldás nekem nagyon a Thurn und Taxisból köszön vissza.

Ezért főleg ezen két játék kedvelőinek merem bátran ajánlani ezt a könnyedebb családi játékot.
A játék nem rossz, máskor is szívesen játszanék vele, a családnak is megmutatnám, de valahogy nem érzem beszerzésének szükségét a korábban felsoroltak mellé.

Nincsenek megjegyzések: