2015/07/15

Yardmaster Express

A közösségi finanszírozású (Kickstarter) társasjátékoknál általában sokkal jobban előtérbe kerülnek a minifigurákkal rendelkezők. Érthető, hogy ezek a szép grafikai és fizikai megvalósítás miatt többeket érdekelhetnek. Ugyanakkor ezek nem feltétlenül jók, de cserébe rettenetesen drágák. A közösségi finanszírozású társasoknál a másik véglet olcsó, kis méretű, esetleg mikrojáték (microgame), ahol elsősorban a játékmechanika és nem a külcsín dominál.
Ez utóbbi kategóriába tartozik a Yardmaster Express is, ahol további érdekesség, hogy ez eleve egy kisebb játék további miniatürizálása, ugyanis a sima Yardmaster nevezetű játék csak pár hónappal korábban zárt sikeres kampányt a Kickstarteren. A 10 dollár alatti ár, főleg, hogy akkor még nem 290HUF/USD volt az átváltási arány, nagyon kedvezőnek tűnt egy egészen jó alapötletűnek tűnő játékért.

Mi lapul a dobozban...
Kapunk egy remek, mágneses záras dobozt. Benne néhány reklám lapot, játékszabályt, kártyákat (a Caboose kiegészítők lapjait is), zsákot és kezdő játékos jelzőt

A Yardmaster Express mellesleg tökéletes példája a Kickstareknek, ahol ugyanis már nincsen több több ötlet a játékkal kapcsolatban, de azért még paszírozzunk be valamiket a dobozba, amitől a játékos azt többnek érzi azt. Tegyünk bele egy kiegészítőt, aminek eleve a játék részének kell lenni. Ráadásul gyakorlatilag laponként, ha a finanszírozás elért egy bizonyos összeghatárt. Mit is adjunk még? A tényleg remek, mágneses doboz ne legyen elég és rá bónuszként egy védőkarton, de adjuk még egy kicsi "utazó zsákot" is. Minek? És ha már ennyi értelmetlen dolgot adtunk, maradt még egy pici hely a fából készült első játékost jelző favonatnak is. Remek... Többletérzés megvan.

A játék célja
A legtöbb pontot elérni a lerakott kártyákkal, közben még megpróbálni arra is törekedni, hogy minél több egyszínű (típusú) kocsi legyen egymás mellett. A legtöbb pontot szerző játékos nyer.

Előkészületek
Vegyük ki a kártyákat a dobozból és mindenki kapja meg a kezdő lapját. Ezt követően egy a kezdőjátékos húzzon el annyi lapot, amennyien játszanak. Esetleg még a fa vonatot is kipakolhatja maga elé.


Játékmenet
Korábban volt egy olyan elképzelés, hogy az adóbevallásnak el kellene férnie egy söralátéten. Ennek a játéknak ezt sikerült megvalósítania. A kezdő lapkánk egyik oldalán rajta vannak az előkészületek és a játékmenet, a másikon pedig játék vége és a pontozás.
Az éppen soron lévő játékos kezébe veszi a kártyákat, húz melléjük egyet. Ezt követően egy lapot kiválaszt, majd a vonatszerelvényéhez csatolja. Vagy szín vagy szám alapján kell egyezni az előzővel. Ha ezt nem tudja teljesíteni, akkor a hátoldalával helyezi, ami dzsóker lapnak számít, de csak 2+2 pontot hoz a játék végén. Ehhez a laphoz a következő körben bármilyen lapot helyezhetünk. A játékos a köre végén bal adja a lapokat, majd a következő játékos jön.

A játéknak akkor van vége, ha az összes játékos lehelyezett a szabályban megfelelő számú lapot. Ezt követően össze kell adni a lapokon szereplő számokat, plusz ehhez hozzá kell annyit adni, amennyi azonos színű lapból álló sorozatunk van.

Gyengeségek
Túl sok gyengesége nincsen, de nem is egy erős játék, ezért ne is várjunk tőle nagy mélységet. Gyengesége, hogy alapból nem volt benne a Caboose kiegészítő, ami ad még új célokat is, amelyekkel további plusz pontok szerezhetőek. Ezekkel viszont - egy nagyon picit - nyelvfüggővé válik a játék.

Erősségek
Egy igazán gyors és pörgős játék. Ki- és elpakolással is lemehet egy játék 5 perc alatt. Talán kettő is.

Összegzések, kinek ajánlanám
Mint írtam egy elég egyszerű és gyors játékról van szó, ahol lehetőség van egy kicsit kiszúrni a másikkal is. Nagy sértődést persze nem lehet vele okozni, ugyanakkor lehet rögtön kérni egy gyors visszavágót. A játék nagyjából megérte a pénzét, habár nem egy "apró gyöngyszem" kategória. Csak egy egyszerű elfogadható játék, amit kicsi gyerekkel is már egész jól lehet játszani.

Nincsenek megjegyzések: