2014/06/30

Finca


A Finca egy társasjátékos szempontból kemény időszakban jelent meg. 2009-ben jelölték az egyik legrangosabb és elismertebb, Spiel des Jahres nevű díjra is, amit abban az évben a Dominion nyert meg (a Pandemic, Fauna, Fits és Finca előtt). Ilyen társaságban ez nem igazán nevezhető kudarcnak, de tény, hogy nem kapott akkor visszhangot a játék, mint az SdJ-győztes. Az én figyelmemet is sokáig elkerülte, míg tavaly egy leárazási akció keretében meg nem vettem cirka 3000 magyar forintért. Ekkor már díszelgett rajta a 2011-es Magyar Társasjátékdíj győzelmet hirdető matrica.
 
Az előzetes várakozásom elég vegyes volt. Túl sokat korábban nem hallottam a nálunk magyar szabállyal, a Piatnik kiadásában megjelent 2-4 fős játékról és az említett magyar díjat sem kezeltem túlságosan kiemelten. A játék témája sem tűnt az én világomnak, de úgy gondoltam a 3000Ft nem olyan túl nagy pénz a viszonylag súlyos és sok tartozékot rejtő dobozért.
 
Mi lapul a dobozban...
Mint említettem elég bőséges tartozékokat kapunk, amiknek nagy része fa. A teljesség igénye nélkül összesen 108db 6-féle gyümölcsöt megtestesítő fa jelölőt kapunk, 6 faházat, 20 gazdát (5 minden színből), valamint rengeteg kartonlapkát.
 
A játék célja
Összegyűjteni a legtöbb győzelmi pontot érő lapkát a gyümölcsszállításokból.
Spanyol gazdákat alakítunk  a játék során. Először ügyesen kell szüretelni, a gyümölcsöket mások elől elhappolni, majd szállításoptimalizálási készségünket bevetve a legjobb pillanatban elszállítani őket. A játék akkor ér véget, ha a játékosszámtól függő gyümölcstermő terület kiürül. Ezt követően kell összeszámolni a győzelmi pontokat és különböző bónuszokat.
 
Előkészületek
A kép forrása a boardgamegeek.com oldalról származik
Van mit tenni. Ki kell pakolni középre a táblát. Ki kell mindenkinek osztani a játékosszámtól függő gazdabábut, elérhető közelségbe kell helyezni a gyümölcsöket, a szintén a játékoszámtól függő faházacskákat, bónuszlapkákat és különleges lépéseket biztosító lapkákat.
A tábla szélmalom részérére véletlenszerűen fel kell pakolni a lapátokat és középre helyezni a megfelelő számú szamaraskocsit. A térkép 10 régiójára egyenként 4-4 gyümölcslapkát teszünk, valamint 1-1 Finca lapkát, amelyek megmondják, ha az adott terület kiürült, akkor milyen bónuszt kell elszámolni az aktuális állás alapján.
 
Játékmenet
A játékosok sorban pakolják fel a gazdabábuikat a szélmalomkerék lapátjaira és az ott látható gyümölcsből elvesznek maguknak 1-1-et. Stratégiailag elég fontos, hogy hol helyezkedjenek el a kezdő gazdabábuink, mert nagyon sok múlhat rajta. Ha minden játékos végzett a felpakolással, akkor kezdődhet a kezdődhetnek a tényleges körök.
Két dolgot tehet a játékos: szüretel, azaz lép a szélmalomkerekeken, vagy elviszi szamaraskocsin a gyümölcsöket a piacra.
 
Lépés a szélmalomkeréken
Ha mi kerülünk sorra, akkor pontosan annyit léphetünk, amenyi játékos összesen található a kiinduló szélmalom lapkán. Ezt követően pedig pontosan annyi gyümölcsjelölőt vehetünk el az érkezési helyünknek megfelelő fajtából, ahány játékos éppen van az adott lapáton. Fontos még figyelni az úgynevezett "szamárvonalakat" is, mert ezek után kaphatjuk meg a szamaraskocsit, amivel elvihetjük majd az árút a piacra. Ezen lépésekhez tartozik 4 extra dolgot biztosító lapka is, amelyeket fajtánként egyszer, a végelszámoláskor negatív pontokért cserébe használhatunk fel.
 
Szállítás
Rendelkeznünk kell legalább egy szamaraskocsival, valamint annyi gyümölcsjelzővel, ami elvenni kívánt lapkán szerepel. Összesen maximum 6 (büntetéssel 10) gyümölcsöt szállíthatunk. A lapkák hozzánk kerülnek, míg a szamaraskocsi vissza a szélmalomkerék közepére. Általában érdemes kihasználni a maximális keretet, de olykor hasznos lehet kisebb mennyiség elszállítása is.
 
Mire figyeljünk a játék során
Ha győzni szeretnénk, akkor nem árt pár dolgon rajta tartani a szemünket:
- mi szerezzünk meg először 6 gyümölcslapkát,
- lehetőleg olyan területről vegyük el az utolsó lapkát, ahol a finca-lap nekünk adhat bónuszt,
- figyeljük középen a szamaraskocsik számát, mert ha mind elfogy, akkor mindenkinek vissza kell raknia a begyűjtött szamaraskocsiját,
- ugyanígy figyeljük a gyümölcsöket is, mert ha kimerül a készlet, akkor mindenkinek vissza kell raknia a gyümölcsjelzőit,
- gondosan válasszuk meg, hogy mikor akarunk extra dolgot véghezvinni, mert a végelszámolásban a negatív pontokat is figyelembe kell venni,
- kövessük figyelemmel, hogy mikor kerülhet a térképre a játék végét kiváltó utolsó faház.
 
A leírásban nem tértem ki minden szabályra, de talán ennyi bőven elég lehet az ismertetéshez és kedvcsináláshoz.
 
Összegzés
A játék nem túl bonyolult, könnyen elsajátítható és bátran merem ajánlani családok számára. A játék nagyon jól működik két fővel, de 3 és 4 játékossal is jól játszható. Megérdemelten nyerte a Magyar Társasjátékdíjat és tényleg indokolt jelölt volt az SdJ díjra is, ezért ha valahol akciósan látjuk, akkor nyugodtan szerezzük be. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy ez Évi egyik kedvenc játéka a Ticket to Ride: Europe mellett.

Nincsenek megjegyzések: