2013/09/01

Thurn und taxisPár éve komoly fejtörést okozott, hogy születésnapomra a Ticket to Ride: Europe-ot vagy a Thurn und Taxist kérjem. Akkor úgy gondoltam, hogy mindkettő valamennyire hasonló és az egyik a másik alternativája lehet. Nos, tévedtem, mert a két társas nagyban különbözik egymástól, és mindkettő kiválló a maga nemében. Talán ezért is van, hogy mindkettő megkapta az év játéka dijat (ugyan ez egy picit sántit, mivel a Ticket to Ride: USA kapott dijat, de az Europa-s verzió is gyakorlatilag ugyanaz). Ezért is fordulhatott az elő, hogy a születésnapra kapott TtR:E után nem sokkal megvásároltam (akciósan, egy Németországból érkező csoportos rendelés keretében) a TuT-ot is.
 
Néhány előzetes szó a játékkal kapcsolatban
A Thurn und Taxis 2006-ban nyerte el a rangos Spiel des Jahres dijat, és talán nem is véletlenül. A szépen kidolgozott dobozban az 500 évvel ezelőtti német-porosz világba kerülünk, ahol éppen postakocsi hálózat épitése van folyamatban. Mi is ennek részesei leszünk, hiszen saját társaságunkkal kell a kor igényeit legjobban kielégitő hálózatot megépitenünk. A téma talán elég száraznak tűnik, de a gyönyörű játékelemek gondoskodnak róla, hogy ne legyen unalmas a játék.
 
Mi van a dobozban
Először is kapunk egy szabályt, ami talán nem olyan nyelven van, amit tökéletesen értünk, ezért érdemes a szükséges magyar forditás beszerezni a Kecskeméti Társasjáték Klub oldaláról. Van még egy nagyon szép, német nyelvű hangulatcsináló lap is, amiben több mindent is megtudhatunk a 15. század végi, a mai Németország területén lévő városokról és magáról a korról is.
A dobozban van egy nagyon szép térkép, 80 faház (minden szinben 20 db), 4 cégkártya, 20 postakocsi kártya (4db 3, 4, 5, 6, 7 hosszúságú útvonalak jelzéséhez), 66 városkártya (3 db minden városhoz), 30 bónuszlapka és egy 4 szabályösszefoglaló kártya (német és angol nyelven).
A játék külcsinyére nem lehet panaszunk, ugyanis nagy szép, minőségi összetevőket kapunk, melyek egy picit képesek visszaadni a kor hangulatának szellemét is.
 
Az előkészületek
A kiteritett térképre pakoljuk fel a bónuszlapkákat, felülre a legnagyobb, alulra a legalacsonyabb értékekkel. Mindenkinek adjunk egy cégkártyát, valamint 20db, szinének megfelelő faházikók. A postakocsikból a tábla jobb felső sarkába rakjunk annyit fajtánként, ahányan éppen játszuk a TuT-ot. A városkártyákat keverjük össze, majd belőlük forditsunk fel hatot a kijelölt helyekre. Aztán a valami szerint kiválasztott játékos kezdheti is a játékot.
 
A játék célja
A lehető legügyesebben postakocsi hálózatot épiteni úgy, hogy lehetőleg a megszerezzük a legmagasabb értékű postakocsi kártyákat és több postaállomást rakjunk le. A játék addig tart, amig valaki meg nem szerzi a hetedik postakocsi kártyát, vagy fel nem épül az összes postaállomása. Ezt követően még a kört még mindenki végigjátsza, majd jöhet az értékelés.
 
A játékmenet
A Thurn und Taxisban körök vannak, melyeket minden játékos végrehajt, majd ezt követően jön a következő. Egy kör három fázisból áll, melyek a következők:
1. Kötelezően húz legalább egy kártyát (a postamester bónusszal két lap is húzható, valamint az első körben kötelezően 2 lapott kell húzni, és más bónusz nem választható)
2. Egy városkártyát kötelezően ki kell játszania (a postaalkalmazott bónuszával két lapot is le lehet rakni)
3. Lehetőség van útvonal befejezésére, majd ezt követően értékelésre.
 
Minden körben lehetőség van valamilyen bónusz felhasználására. Ebből már kettőt emlitettem az előbbiekben, és most irnék pár szót a másik kettőről is. Lap húzásakor lehetőség van a felforditott 6 lapból választani, illetve lehet vakon, a pakli tetejéről is húzni. A felhúzott lap helyére másik lapot kell rakni, igy a postamester bónusz felhasználásakor lehetőség van elhúzni azt a lapot is másodikként. Ugyanakkor lehetőség van egy másik bónusz alkalmazására is, ha nem megfelelő a 6 felcsapott lap és nem akarunk vakon húzni. A kézbesitő bónuszt használva "lesöpörhetjük" a 6 látható városkártyát és ezek közül választhatunk (vagy a pakli tetejéről).
 
A második fázisban történik az egy lap kijátszása, ami kötelező. Mint emlitettem a postaalkalmazott bónuszát használva akár két lap is lerakható, de nem mindegy, hogy hogyan. A lerakott várost jelelő lapnak szomszédosnak kell lennie a már lerakott lapon szereplő városnak. A lerakott városok mindkét oldalára rakhatunk újabb lapokat, de közéjük sohasem! Ha nem sikerül lapot leraknunk ebben a fázisban, akkor el kell dobnunk a lapjainkat és új útvonalat kell kezdenünk a kezünkben lévő lapokból. Persze önként is lehet úgy dönteni, hogy mégsem az előzetesen kitalált útvonalat csináljuk és ilyenkor is el lehet dobni a már lerakott lapokat.
  
A harmadik fázisban lehetőségünk van az útvonalunk befejezésére. Legalább három lerakott városkártya szükséges ehhez. A városkártyákon szereplő városokra lehet postaállomásokat helyezni, bónuszlapkákat húzni, postakocsi kártyát húzni. A befejezett útvonal lapjait el kell dobni, majd ha elfogytak a húzható városkártyák, akkor összekeverni ezekből új húzópaklit képezni. Ebben a fázisban lehet használni a negyedik bónuszt, bognárt. Az ő segitségével 2 lerakott városkártyával kevesebbért is meg lehet épiteni egy útvonalat.
 
Talán mindez elég száraznak tűnik, de játszva sokkal szórakoztatóbb. Ahogy igyekszünk egymás elől minél előbb megszerezni a tartományokért kapható bónuszokat és megcsinálni minél előbb a leghosszabb útvonalakat igényel egy kis előzetes stratégiai tervezést. Persze a húzható kártyák elég nagy szerencsefaktort jelentenek, de még igy is a győzelem inkább a tervezésen és stratégián múlik.
 
Nem irtam minden szabályról, hogy miként lehet lerakni a faházakat vagy egyes bónuszlapkákat megszerezni, de akit érdekel a játék, az úgyis el fogja olvasni a játékszabályból, ahogy a végső pontozás kiszámitását is.
 
A Thurn und Taxis alapjátékhoz megvásárolható egyik kiegészitő. Ez ad a játékhoz egy új táblát, 69 új városkártyát, 4 kocsikártyát és egy futárt (amit igazából nem is szükséges elem). Az alapjáték faházai szükségesek hozzá, illetve azok szabályaival kell játszani, persze egy kis kiegészitéssel.
 
Városkártya kijátszásakor nem csak városként rakhatjuk le a lapot, hanem a hátoldalával lefelé, a kocsikártya elé. Így úgyanis egy fogatot hozunk létre. A fogatunknak legalább olyan hosszúságúnak, annyi lópatkót tartalmazónak kell lennie (a kocsikártyánkon lévő 2 patkót is beszámitva), mint az elkészültnek szánt útvonalunk hossza.
 
A játékban ezen felül van néhány szabad város, amik nem tartoznak egy tartományhoz sem, és külön kapható értük bónuszpont. Fontos még megjegyezni, hogy fogatos kiegészités alkalmazása közben a bognár bónusz nem létezik, ugyanakkor ezt a játéktáblát és elemeket, valamint az alapjáték szabályait alkalmazva igen.
 
Ez a kiegészitő egy kicsit leegyszerűsiti a játékot, mert nincs az a veszély, hogy útvonalat kelljen eldobni. Egy kicsit csökkenti a kockázatot, ezért egy picit egyszerűbbé is teszi a játékot.
 
A TuT másik kiegészitője, ami nem is egy, hanem rögtön kettő.
 
Az Audiencia
Ebben a kiegészitő részben egy kisebb táblát kell az alapjáték térképe mellé, majd megfelelő helyen rárakni a játékban lévő játékosok szinéhez tartozó 5 egyházi képviselőt, képpel lefelé helyezve, majd az 5 szinű postakocsit a megfelelő kezdőhelyekre pakolni.
 
A játék az alapjáték szabályai szerint folyik, de ha nem helyezünk le az egyik városkártyánkhoz valamilyen okból a térképre postaállomást, akkor azzal a szinű postakocsival lépnünk kell a térképen déli irányba (vagy egy kicsit jobbra vagy balra, de mindenképpen lefelé). Ha a postakocsi Rómába ért, akkor a hozzá tartozó szinen lévő egyházi tisztségviselőket felforditva a megfelelően számozott helyre kell pakolni. A rájuk irt szám jelzi, hogy menyi pluszpontot kapunk értük a játék végén, ha a mi szinünkbe lévő lap szerepel felül. Tehát itt nem csak arra kell figyelni, hogy beérjen a magas pontszámot érő papunk, hanem hogy lehetőleg más papja ne érkezzen rá később.
 
Ez ad egy kis fűszert a játéknak, és talán kiegyenlitettéb teheti a játékot, ha éppen a fő térképen elmaradásban vagyunk.
 
A hivatalnokok megbecsülése
Ez a kiegészitő másik kiegészitője. Persze a két kiegészitő együtt is alkalmazható. Itt a postai bónuszokat jelölő alkalmazottakhoz tartozóan kapunk lapkákat, minden olyan esetben, ha valamelyik bónuszt felhasználtuk. Ha a bónuszlapkák valamelyike elfogy, akkor a játékosok sorrendjében (azzal a játékossal kezdve, akinél elfogyott) azokért valami további bónuszt lehet begyűjteni. Azonban kötelező minden tipusból legalább egy lapot visszaadnunk, ha van nálunk. 1 lapért nem kapunk semmit, 2 lapért húzhatunk egy kártyát (felforditottat, vagy a pakli tetejéről), 3 lapért egy győzelmi pont lapkát és 4 lapért lerakhatunk valahová egy postaállomást.
 
Ez a kiegészitő egy picit ugyan meghosszabbitja a játékot, de ugyanakkor új taktikai elemet is visz bele.
 
Alapvetően a 2-4 személyre tervezett Thurn und Taxis alapjátéka is kellő szórakozást tud nyújtani családok, vagy kisebb játékos közösségek részére. A kiegészitők ugyan hoznak egy kis szint a játékba, de nem biztos, hogy minden esetben annyit, amennyiért azokat beszerezhetjük.

Nincsenek megjegyzések: