2013/09/07

Mi a baj(om) a mostani filmekkel?

Ha az utóbbi években egy lakatlan szigeten éltem volna, majd visszatérve megnéztem volna az elmúlt két év filmes kínálatát, akkor azt is mondhatnám, hogy már két éve folyamatosan tart egyfajta geek-karácsony, semmit baj sem lehet a filmekkel. Azonban úgy, hogy láttam is azokat a mozgóképes alkotásokat egy kicsit más a véleményem.
 
A tartalom
Nem tudom, hogy a mozi mi újat tud kitalálni. Már nem nagyon van újító ötlet, vagy szellemes történet, ami az újdonság varázsával csapna le. Szinte biztosra vehetjük, hogy a legfaékebb történettel rendelkező filmben is van legalább egy csavar, amin meg kellene hökkennünk... de már az sem meglepő, ha kétszeresen akarnak minket megdöbbenteni.
 
Gondolom, hogy a filmstúdiók is érzik baj van, ha máson nem, akkor jegybevételek számán. És ezt most nem a warez, az illegális letöltésekre kellene fogni, mert ha egy alkotás hordoz magában valami megragadót, akkor egy jó érzésű néző nem fogja beérni holmi szutyok kamerás-mikrofonos minőségű kalózverzióval. Talán ezért is van az, hogy az egész - a technikai fejlődésnek köszönhetően - elment a látvány irányába, a történet pedig másodlagos. Itt egy újabb trendet lehet megfigyelni. Egy bizonyos réteg jobban kezd érdeklődni a rétegfilmek irányába, és nem feltétlen csak sznobságból.
 
Ezen felül van még egy dolog, ami 10 éve még nem nagyon lett volna elképzelhető. A filmszínészek, mégha nem is az AAA kategóriások, de mégis sok nagy név a tévésorozatokban is megfordul. Itt persze lehet anyagi vonatkozása is a dolognak, de biztos vagyok benne, hogy nem csak ez dominál. Vannak olyan sorozatok, amik még a-már-úgyis-mindent-láttunk dolog ellenére is sokkal jobb történettel bírnak, mint a nagyot robbantani akaró mozis alkotások. Ráadásul, már a látványvilágért sem kell messzire menni, mert bevett dolog az egyre több számítógépanimációs kiegészítés a gyártás során. Arról nem is beszélve, hogy sokak számára már elérhető az a technológia, amivel mozit lehet varázsolni az otthonokba.
 
A filmek hossza
Egyre több filmes fórumon lehet hallani ezzel kapcsolatban is elégedetlenséget. Régebben többször kerített magába az az érzés, hogy "én ezt a filmet még tudtam volna nézni egy darabig". Ezt az óhajt úgy tűnik, hogy komolyan vették filmkészítők, mert legyen bármilyen jó vagy rossz egy alkotás ők bizony előszeretettel húzzák el 110-130 percesre. Ezzel persze nem is lenne baj, ha nem éreznénk bennük azt a felesleges 20-30 perc töltelékidőt, amit bőven el lehetett volna hagyni.
Nem mondom, hogy nincsen olyan film, amit tényleg lehetne még tovább nézni, de nem ez a többség. Ráadásul nem értem, hogy a gyermekeknek szánt meséket is miért kell 90 percesnél hosszabbra nyújtani.
 
A látvány
Erről más esett szó korábban. Nem kérdés, hogy leesik az állunk mikre nem képes már a mostani technika. Bár ez így volt 10-20-30 éve is. Aztán ott van a 3D, ami mégsem robbant akkorát, mint azt korábban gondolták. Nem csak az a baj, hogy két órán át el kell viselni azt plusz szemüveget, hanem még sötéti is a képet. Az egészet pedig tovább tetézi, ha egy este és esőben játszódó, gyors akciójelenetet, lehetőleg minél gyorsabb kamerarángással kell abban a nyavajás napszemüvegben elszenvedni.
Nem értem, hogy a mostani technikai szint mellett még mindig miért kell az előbb felvázolt környezetben lezajlania akciók nagy részének.
 
A vér hiánya
Szögezzük le, hogy nem vagyok horror rajongó és a vért sem igazán szeretem, de... Egyszerűen már túlzás, ami folyik. Megértem, hogy miért megy a legtöbb film 12-es korhatár karikával, de így az egész élmény nagyon le van butítva. Egy akciófilmbe szükség van, hogy pici vér is legyen. Nem kell, hogy patakban hömpölyögjön le a képernyőről, de ahol verekednek, lövöldöznek, ott azért pár csepp elvárható.
 
Emlékszem, egy korai mozis tévéműsorban milyen büszkék voltak az időzített festékpatron felrobbanásoknak valami cowboy filmben. Mostanra már csak porzó mellkast, majd a kamerától elforduló földre hulló testet láthatunk.
 
Mekkora vicc volt már, hogy Angliában azért kapott eggyel erősebb besorolást A klónok támadása, mert Jango Fett lefejelte Obi-van Kenobit?
 
A folytatások
Nem elég, hogy nincsen ötlet, amit mégis sikerül elnyújtani két órásra, de még legalább két részt utána kell dobni. Vagy hármat... vagy újra fel kell dolgozni. Lehetőleg 10 éven belül. Ez nem is érdemel több gondolatot.
 
Az előzetesek
Ismétlem magamat. Nem elég az ötlethiány, de a történetet el kell lőni az egész előzetesben. Nem csak az alapkoncepciót, hanem lehetőleg a legnagyobb fordulatot is. És akkor ne feledkezzünk meg a legjobb poén előre elsütéséről sem.
 
Boldog tudatlanság volt még a 90-es évek közepe is, amikor átlagban csak egyszer láttunk egy mozielőzetest és nem tudhattunk minden történtszivárgásról. El sem tudom képzelni, ha mondjuk jövőre vetítenék először a Mátrix-ot, akkor mi lenne a helyzet. Azt hiszem egy fél előzetest láttam, ami alapján bementem a moziba, és ott leesett az állam. Ma erre már esély sincsen, nem tudom homokba dugni a fejem, mert úgyis megtudok valamit. Nem is beszélve a kíváncsi természetemről...
 
Végső gondolatok
Mindezek ellenére még szeretek moziba járni, vagy itthon filmet nézni. A jövőben is zabálni fogom a sci-fi és képregényen alapuló filmeket, de mindezektől eltekintve még elégedetlenkedhetek. Vagy nem?

Nincsenek megjegyzések: