2013/03/13

LEGO-kiállítás a Camponában

Gyerekként ki ne rajongott volna a LEGO-ért? Vagy talán inkább úgy tenném fel a kérdést, létezik-e, hogy a bennünk rejlő gyermek, legyünk bármennyi évesek, ne epekedne ezekért a színes, műanyag építőkockákért? 

Aki egyszer találkozik a LEGO-val és vele való építés szépségével, az bizonyára örökre elveszett. Szerencsére szülőként másodgyermekkorunkat élhetjük, amikor csemetéinknek szintén ezt vásárlunk valami ünnepére. Ilyenkor együtt vagy önző módon saját magunk építjük meg a doboztetőn szereplő tárgyat vagy jelenetet. Persze az egészet úgy adjuk elő, hogy "mi csak segíteni akartunk" megcsinálni.

A család közös rajongása az, ami szinte kihagyhatatlanná teszi egy ilyen kiállítás megtekintését. Korábban Évivel, még gyermekek nélkül akartunk megnézni egy LEGO-kiállítást, de a túl nagy sort nem akartuk kivárni, ezért inkább kihagytuk. Néhány éve itt a XXII. kerületben is lett volna lehetőségünk megtekinteni egy ilyent, de túl kicsi volt a hely, túl nagy a tömeg, ezért inkább ezt meg sem próbáltuk. Azonban most (2013.03.08 - 2013.04.07) a Camponában is meg lehet tekinteni néhány igazi LEGO-csodát. A széles, hosszú folyosók nyújtotta lehetőséggel bőséggel élt a kiállító, hiszen az alsó és felső szinten is megtalálhatóak vitrinjeik.

A Tropicarium bejárattól közelítve rögtön lerohan minket a kalózós téma. Méteres nagyságú emberalakok és hozzájuk méretarányosított állatok vannak üvegkalitkába zárva, amik gombok nyomására még akár mozognak is. Az épület másik végében az emeleten vikingek vannak hasonlóképpen megformálva. Ezt a részét nem is igazán értettem a kiállításnak, hiszen ezeket otthon  nem lehet megépíteni.

Az emeleten a mozi előtt volt néhány üvegvitrin, aminben különféle LEGO városok láthatóak. Valahogy a járművekből egyfajta retrós hatás érezhető, de jó van ez így. Sok gyerek álma, hogy egyszer egy ilyenje legyen otthon. Érdekes módon az alsó színten is volt egy hasonló, de nem teljesen ugyanaz.

Az alsó és felső szint tele volt az apró LEGO elemekből összerakott óriásszobrokkal, ezek közül mindet nem is emelném ki, csak néhányat. A legnagyobb egyértelműen az egy embernyi magasságú Einstein fej, kinyújtott nyelvvel és mozgó szemekkel. Persze, a kedvencem a Star Wars "részlegen" megtalálható csoportosulás (It's a trap!) volt, mérethű Darth Vaderrel (akire valami kopott fekete köpenyt dobtak rá), Yodával (akiről inkább a Clone Warsos verziója jutott az eszembe, mint a klasszikus trilógiában szereplő énje), valamint R2D2-val.

A köztük lévő üvegakváriumban pedig a Csillagok háborúja világának modeljei. Persze nem az összes, ezért hiányérzetem is volt. Szívesen láttam volna még néhány klasszikus űrhajót, de még így is elkapott az akarom-akarom érzés.

Annamária még egyetlen problémára világított rá: csak egy egyféle lányos LEGO van. Nos ezzel nem nagyon lehet mit tenni, és szerintem ezzel nincs is túl nagy baj. A hagyományos elemekből úgyis szinte bármit meg lehet építeni, amit kigondolunk, a tematikus dobozokban rejlő modelleket pedig valószínűleg úgyis csak 1-2 alkalommal rakjuk ki és játszunk vele.

Az egész kiállítás jó, érdekes és ingyenes. Mindenképpen érdemes megnézni, ha arra járunk... és közben lehet folytatni az álmodozást, ha nyerünk a lottón, akkor megvehetjük maguknak a LEGO Halálcsillagot, Csillagrombolóval és amivel akarjuk.

Nincsenek megjegyzések: