2012/03/12

Indigo

Öcsémtől kapta Évi nőnapra, illetve én a névnapomra az Indigo névre hallgató, a Ravensburg számára, Reiner Knizia tervezte, 2012-es megjelenésű társasjátékot. Hosszas hallgatásomnak köszönhetően (Mit kérsz a névnapodra? Valami társasjátékot? Jó...) öcsém döntött, és a leemelte az egyik bécsi Müller polcáról ezt a színes dobozt.


Mi tagadás, én azt hittem, hogy kisebb lesz a valóságban, bár a dobozkép alapján már lehettek volna sejtéseim. De nem voltak. Szerintem erősen túl van méretezve a doboz és talán a kihajtogatható játéktábla helyett lehetett volna valami vászon, amit kisebb helyre össze lehet tekerni.


Az Indigo-t egyszerre 2-4 személy játszhatja és az ajánlott alsó korhatár 8 év, ami szerintem egy picit túlzás, mert nagy eséllyel már egy hat éves gyermek is megfelelő magabiztonsággal húzogatja a lerakott lapkák jelezte útvonalon a drágaköveket saját "háza", célja, vagy ahogy a német játékszabály írja, kapuja felé.

Sajnos a dobozban csak német nyelvű szabály volt, ezért nekem először a youtube-os magyarázatot (szintén német nyelven) kellett megtekintenem a megértéshez, valamint ezek megerősítéséhez a remeke http://translate.google.com/ oldalt igénybe vennem. Aztán végül a szabályértelmezésben a feleségem, Évi tette fel az i-re a pontot és fordította le magyar nyelvre. Ha lesz egy kis időm, akkor majd megpróbálom lektorálni és valami formába önteni, de jó eséllyel a Ravensburger talán fog adni a nálunk árult verzióhoz magyar nyelvű leírást is.


Kezdeti lépésként a tábla közepére helyezzük a középső kincstárlapkát, rá egy kék és 5 zöld drágakövet, majd a szélen jelölt helyekre, hat, egyenként 1-1 sárga követ magán tudó kincstárat. A maradék kövek mehetnek vissza a dobozba, de 3 vagy 4 játékos esetén elérhető helyre, mivel lehetnek közösen elérhető pontok is.

A játék során a játékosok egymás után húznak lapkákat és döntik el, hogy hová helyezik őket. Ha jól értelmeztük a szabályt, akkor bárhová tehetők ezek lapok, még csak nem is kell, hogy egymáshoz kapcsolódjanak, mert a későbbiekben úgyis fognak. Arra kell csak nagyon figyelni, hogy egy másik játékos kapujánál nem lehet lezárni egyszerre két kijáratot. Ha olyan lapkához raktunk le egy másikat, amin már van legalább egy drágakö, akkor azok egészen a folyamatos út széléig mozognak.

A játékos kapuit a tábla szélén lévő pöttyekre helyezett kis tokenek vagy jelzők mutatják. 2 játékos esetén minden játékoshoz egy kapu tartozik, a szélső kincstárak közötti 3 kijárattal. Míg 3 és 4 játékos esetén már megoszlanak a kapuk kijáratai. A cél, hogy úgy építsünk kacskaringós útjainkat, hogy ezeken a kapukon juttassunk át minél több, minél nagyobb értékű drágakövet. A sárga 1, a zöld 2, míg a kék 3 pontot ér a végelszámolásban. Ha közös kapun halad át a drágakő, akkor az egyik játékos a dobozból kap ugyanolyan színűt.

Fontos szabály még, ha két követ az utakkal összevezetünk, akkor mindkettő kikerül a játékból. Lásd a példát itt lent.


A játék akkor ér véget, ha a tábláról elfogyott az összes kő és a győztes az, aki legtöbb pontot szerzi. Ha több ilyen van, akkor a legtöbb drágakővel és ponttal rendelkező lesz a győztes. Minden más esetben többen örülhetnek egyszerre.

Néhány szó a benyomásaimról. Alapvetően szerencse alapú, mert elég nagyban befolyásolja taktikát, hogy milyen lapkát húzunk. Ezért van olyan kiegészítő szabály, hogy egyszerre két lapka lehet nálunk és így már több a döntési lehetőség.

A játék igazi Ravensburger minőség, ezért túl sok panasz nem nagyon lehet. Nálam azonban mégis akadt kettő. Sajnos a széthajtható játéktábla nem túl erős és itt egy picit meg is sérült a játék... Nem vészes, nem látható, de ugyanakkor elég bosszantó. A másik gondom a doboz. Túl nagy és ezek ellenére csak 3 hely van, ahová a 4x6 játékosjelzőt be lehet tenni. Szerintem a minimális elvárás a 4 lett volna.


Az Indigo igazi töltelék, tehát nem komoly játékosoknak ajánlanám, hanem olyanoknak, akik két hosszabb, vagy agyat jobban igénybevevő társas közben 10-15 percet "pihennének". Igazából családi játéknak is bátran mondható, mivel a könnyű szabályait nagyon könnyű elsajítatni.

A Boardgamegeek oldalról kölcsönvett dobozképet leszámítva a képeket saját magam készítettem.

5 megjegyzés:

Alex J. Cavanaugh írta...

Now that looks cool.

RaveAir írta...

Wow... a ninja. :)

Thanks for hopping by!

Névtelen írta...

Üdv!

Szépek a képek a játékról. Jó lett az ismertető!

Én nagy társasjátékgyűjtő vagyok.

Én is ilyen társasjátékot keresek, de még Magyarországon sajnos nem kapható.

Érdeklődni szeretnék, hogy tudnál-e segíteni a játék beszerzésében?

Sajnos külföldi rendelésekben nem vagyok jártas, és külföldön sem járok.

Más játékok is érdekelnének, amiket sajnos itthon nem lehet beszerezni!
Esetleg tudnál abban is segíteni?

Ha tudnál segíteni, akkor azt nagyon megköszönném!

Ha tudnál segíteni, akkor légy szíves vedd fel velem a kapcsolatot a bencepeti@freemail.hu e-mail címen.

Előre is köszönöm!

Várom válaszaidat!

Üdv: Péter

Lacxox írta...

Kerestem én is itthon, kerestem, de ha jól gondolom, egyelőre nem kapható. Viszont szintén ha jól gondolom, hónapokon belül beszerezhető lesz itthon is...

RaveAir írta...

E-mailben válaszoltam. Azonban én is úgy gondolom, mint Lacxox, tehát túl sokat nem kell várnod a magyar megjelenéssel sem.