2012/03/10

dr. Mérő László: Mindenki másképp egyforma

Apóstól kaptam ezt a könyvet kölcsönbe. Neki nagyon tetszett, legalábbis azt állította róla, és pont ezért ajánlotta nekem is olvasásra.


Nem nagyon kedvelem a "szárazanyag" könyveket, amikben nincsen párbeszéd, és/vagy mindenáron tanítani akar olyan dologra, amit jobban tud nálam. Kezdetben erős volt a félelmem, hogy itt is ez lesz a helyzet, de később kiderült, hogy kár volt túlzottan aggódnom. Legalábbis részben kár volt, mivel egész jó példák voltak bizonyos esetek megértésére, csak sajnos ezek a későbbiekben túl lettek magyarázva.

A könyv a játékelméletbe nyújt betekintést és én azt gondolom, hogy a téma iránt érdeklődnek biztos remek csemegéül szolgálhat. Főleg, hogy az elmúlt 10 évben milyen fejlődésen ment át többféle szerencsejáték. Elég csak a pókerre gondolni, melynek népszerűsége óriási.

A Mindenki másképp egyformában olyan dolgokat magyaráznak el, mint pl. Schröndinger macskájának esetét, vagy éppen, hogy mit is jelent a valószínűségi béka. Kicsit sajnálom, hogy az ilyesmi példákból nem jutott több, mert sokat lendítettek - az amúgy lassú - olvasáson. A példák utáni táblázatok, valamint az új fejezeteknél lévő karikatúrák segítettek megtörni a tömény szöveg egyhangúságát, de még így is érezhető volt egyfajta tankönyvszerűség.

dr. Mérő László írása nem rossz, de nem is könnyű olvasnivaló. Fárasztó napok után, pihenésre egyáltalán nem ajánlott, de kipihent aggyal igazán érdekfeszítő egy anyag.

Nincsenek megjegyzések: