2008/11/19

Harry Potter és a Főnix rendje

Ez a sorozat ötödik könyve, ami elődeihez híven ez is meglehetősen terjedelmes. Itt is először a filmet láttam, és csak azt követően vettem kezembe a könyvet. Igazából a mozgóképes anyagból már túl sok mindenre nem emlékeztem, ezért nincsen valami jó összehasonlítási alapom, hogy mi maradt ki a filmből.


A könyv a szokásos kerettel indul, tehát a Dursley családban szenvedő Harry hétköznapi életével. A helyzet azért nem annyira hétköznapi, mivel fényes nappal dementorok támadnak hősünkre. Szerencsére Harry meg tudja magát védeni, mert ha nem így lenne, akkor már a 30. oldalon véget érne a könyv. A tiltott pálcahasználat újabb bonyodalmakhoz vezet, amit tovább súlyosbít a Minisztérium vele szemben tanúsított ellenséges magatartása. Közben Harry megtudja, hogy van egy Főnix Rendje nevet kapó közösség, akik a főellenség ellen szövetkeztek, és ők - a minisztériummal szemben - elismerik, hogy Voldermort visszatért.

Harry élete a Roxfortban még durvább lesz, mint a korábbi években. Kirekesztik és szinte mindentől megfosztják, amit szeret.

Egy kicsit olyan érzéseket táplált a könyv, mintha az írónő merített volna más fantasy-kből. Gondolok itt Robin Hobbra, aki szeret különös kegyetlenséggel bánni főhősével, valamint George R. R. Martinra is, aki szeret kiírni kedvelt figurákat.

Könyv egészen remek és magával ragadó, azonban vannak benne hibák... Valahogy egy kicsit erőltetett dolognak tartom ezt a manó dolgot. Hermione egy ideig szenved velük, aztán hirtelen megfeledkezik róluk mindenki. Aztán ott van a varázsló- és muglivilág közötti hülyéskedés. A varázslók, akik alap esetben azért mugli tárgyak között is nőttek fel nem értik azon tárgyakat, és a varázslathoz nem értő embereket.

Aztán a sok mágia mellett azért még vallásosak is, sőt a Karácsony talán a legszentebb ünnep, és az összes könyvben visszatérő motívum. Ahogy Hagrid mániája is, hogy valami veszélyes lényt vegyen pártfogásába. Aztán a könyv végén is történnek nagyon gyorsan elintézett dolgok, amikkel valahogy nem vagyok kibékülve... de ezekről inkább nem írok, mert még lehet, hogy van olyan, aki nem olvasta a könyvet vagy nem látta a filmet.
Már nagyon kíváncsian várom, hogy mi lesz a folytatásban. A filmről még csak előzetest láttam, és a következő könyveket sem olvastam...

Nincsenek megjegyzések: