2022/01/28

Lupin

2021-ben a semmi robbant be számunkra a Lupin című sorozat. Semmit sem tudtunk a címszereplőről, ezért teljesen meglepett minket és okozott nagyon kellemes meglepetést. Ugyan az erős kezdést követően némileg visszaesett, de azért még így is elég szórakoztató időtöltésnek bizonyult. Ennek hatására döntöttem úgy, hogy elolvasom a sorozat ötletét adó könyveket.

Maurice Leblanc bizonyára megirigyelte angol nemzetiségű kortása, Sir Arthur Conan Doyle sikereit a Sherlock karakter köré épített regényfolyammal és meg akarta alkotni Franciország saját fikcionális (szuper)hősét. Sőt, még össze is ereszti őket, ahol nem kérdés, hogy ki fog végül győzedelmeskedni.

Arsene Lupin egy nagykaliberű szélhámos, aki kis piti tolvajból egy bűnbanda vezére lesz. Itt persze ne a hutt Jabba, vagy a Keresztapa jusson eszünkbe. Mivel főhősünk nem egy gátlástalan alak, hanem egy igazi "úri betörő", aki a nagyság elérése után is operatívan részt vesz az ügyekben. Kezdetben még csak arról van szó, hogy elveszi a gazdagoktól az értékeket, míg a későbbiek során egész nagy tudathasadáson megy keresztül, mert különféle álnevek alatt inkább magánnyomozósdit játszik.

Mint említettem, a bűnös élete során összefut Herlock Sholmes karakterével, aki egy meglehetősen béna, egy helyben toporgó alaknak tűnik a franciák zsenije mellett. Leblanc írásaiban a szerethető gazember képét akarta megfesteni Lupinról, akinek becsülete tiltja, hogy embert öljön. Ugyanakkor a nép ünnepelt hőse, a rendvédelmi szervek állandó kifigurázója. Erősen túlzó szinten.

Nem szeretnék külön kiemelni egyetlen regényt vagy novellát sem. Nem olvastam el a teljes Lupin életművet, csupán csak egy töredékét, de valószínűleg a magyarra lefordítottak nagy részét. Egy idő után már nem is tudtam, hogy miért olvasom. Sajnos a történetek nem olyan jók. Szerintem a Netflixes sorozat elég sokat javított az alapanyagon. Olyan benyomásom támadt az íróról, hogy alkotás közben elpipázgat, elborozgat és megpróbálja a maga módján másolni az angol mesterdetektívet. Úgy gondolta, hogy egy bűnöző zsenit alkot, aki több lépéssel mindenki előtt jár, minden lehetséges kimenetelre gondolva. Itt is előfordul, hogy a semmiből olyan következtetések alakulnak ki, ami korábban még sejtetés szintjén sem szerepelt. Ilyenkor általában nem a meglepődés tört fel belőlem, hanem inkább egy bosszankodás, vagy düh.

Előfordult, hogy pár szemrevételező pillantás elég a végkövetkeztetés levonására, bár ez csak sok-sok oldal után derül ki, hogy valójában már az első oldalokon megjött a megoldás. De olyan is van, hogy hosszú hónapokat vesz igénybe az ügy megoldása. Mindez úgy, hogy a bűntett helyszínén tölt el hónapokat, ott van elszállásolva, ingyen étkeztetve, mert ő egy úr, aki éppen egy bűnügyet old meg.

Eddig írásomból bizonyára már kiderült, hogy nem vagyok teljesen elégedett, és nem is tudom, hogy néhány könyv után miért nem hagytam abba az olvasást, mert ezek nem annyira jó írások. Találhattam volna más "szemetet" is, ami jobban szórakoztat. Ugyanakkor élt bennem a remény, hogy egyszer majd jobb lesz. Hogy talán megértem miért is annyira népszerű figura Lupin. A megoldás nyilván abban rejlik, hogy a franciáknál más nem írt hasonló történeteket, és mert valamelyest sikerült Sherlock hátán elszörfölgetni. 

Az ajánlásom is ez alapján történik. Ha olvastál Sherlock történeteket és szeretted azokat, akkor elolvashatsz 1-2 Lupin könyvet, hátha az is tetszeni fog. Szerencsére nem hosszúak, 1-2 nap alatt befejezhetőek. Ugyanakkor, ha már az angol detektív sztorijai sem jöttek be, akkor felesleges Lupint olvasni. A Netflixes sorozatot viszont ajánlom!

Nincsenek megjegyzések: