2015/06/01

Taluva

Mostanában valamiért nagyon felkapták a Taluva nevű játékot, amit a hétvégén volt szerencsém kipróbálni. Előzetesen annyit tudtam róla, hogy belépő szintű és kicsit hasonlít a Carcassonne-hoz. Így még Évinek is tetszhet...

Mi lapul a dobozban...
- 4 színben a következő fa jelölők: 3 templom, 2 torony és 20 kunyhó
- 48 vastag kartonlapka, amik úgy néznek ki, mintha 3 db 6 szögletű lapka lenne (picipénisz formára) összeragasztva
- a szabály több nyelven

A játék célja
A vulkanikus szigeten lapkákat rakunk le és ezekre valamilyen épületet. Az nyer, aki a játék végére a legtöbb templomot rakta le. Egyenlőség esetén a tornyok, majd a kunyhók száma dönt.
Idő előtti győzelem lehet, ha valamelyik játékos 2 fajta épülettípusából mindent lerakott. Idő előtt pedig kieshet valaki, ha valamiért nem tud épületet lehelyezni.

Előkészületek
Itt csak össze kell keverni a vulkánlapok fejjel lefelé, valamint minden játékosnak ki kell osztani a jelölőket.

Játékmenet
A soron lévő játékos az első lépésében húz egy lapkát, majd lerakja. Vagy a korábbi területet bővíti egy másik elem mellé helyezéssel, vagy pedig vulkán formájú elemre vulkánt helyez és így egy újabb emeletet hoz létre.
A második lépésében pedig egy vagy több jelölőt helyez le valahová a térképre (de nem vulkán mezőre), nem feltétlenül oda, ahová a lapkáját helyezte. Kunyhót csak az első szinten lévő szabad helyre lehet tenni, tornyot a 3. szintre, ha egy mellette lévő lapkán már szerepel településünk, templomot pedig már meglévő, legalább 3 mezőből álló településhálózatunk mellé tehetünk.
Ezen kívül még lehetőség van a település bővítésére, amikor kiválasztunk egy települést és egy terepfajtát (ami a település mellett van és lehetőleg kettő vagy több van belőle). Ilyen esetben az első szinten egy mezőre 1, a 2. szinten 2, a 3. szinten 3 kunyhót tehetünk.

Gyengeségek
Van, akik azt mondják, hogy szép ez a játék. Szerintem nem annyira, túl sötétek az árnyalatok. Van már Carcassonne-om. Jó, tudom, hogy jelentősen eltér ez a játék attól, de nagyjából nehézségre ugyanaz. Valahogy nem érzek késztetést, hogy bármelyiket is nagyon elővegyem, de nem utasítom el, ha valaki szeretne játszani vele. Mi hárman játszottuk, de két fővel szerintem jobban működhet. Mivel úgy is lehet lapkát letenni, hogy azzal lesöpörjük az ellenfél kunyhóit, ezért okot adhat a sértődésre és egy ilyen lépéssel királyt is lehet csinálni.
És végül ott van az ára is. Egy 5-6 ezer forintos árkategóriában simábban el tudtam volna képzelni, mivel 8-10 ezer jó magyar pénzért már komolyabb játékokat is megkap az ember.

Erősségek
Nem túl bonyolult szabályok, könnyen tanítható, tanulható és nem kell számolgatni a végén. 

Összegzés, kinek ajánlanám
Valahogy az volt az érzésem, hogy ez a Carcassonne, Kingdom Builder és az amőba szerelemgyermeke. Mint korábban említettem nekem nem hiányzik, hogy a készletemben legyen, ugyanakkor nem gémer játékosoknak, kezdőknek bejöhet.

1 megjegyzés:

Alex J. Cavanaugh írta...

You find the most intriguing games. Wish ones like that were available in the USA. It looks like fun.