2015/05/07

Stephen King: Átfúj a szél a kulcslyukon

Stephen Kingnek nem mindegyik könyvét szeretem, azonban a Setét torony sorozata elég jól sikerült. Még akkor is, ha az utolsó könyvei, főleg a nyomasztó hangulatuk miatt, nem annyira nyerték el tetszésemet. Az Átfúj a szél a kulcslyukon kötet bejelentése elég meglepő volt, hiszen a történet így volt kerek, de mivel ez a 4. és 5. rész között helyezkedik el, és igazából visszatekintés, ezért még akár jó is lehetett...

Roland harcos ka-tetje nemrég hagyta el a Smaragdvárost és tart következő úticéljuk felé. Az időjárás, már-már gyanúsan meleg és ezt megerősíti a révész is, aki kijelenti, hogy itt bizony a vadorkán közelít. Azt tanácsolja a kicsi csapatnak, hogy keressenek a folyó túloldalán egy kőházban menedéket, mert végük.

Felesleges hőseink miatt aggódni, mert tudjuk előre, különösebb probléma nélkül át fogják vészelni a vihart. A történet azonban nem is ezzel foglalkozik elsődlegesen, hanem a kőházban Roland által elmesélt történetre és a történeten belül elmesélt történetre.

Az első réteg a bőrember története, egy alakváltóé, aki rettegésben tart egy települést. Az ifjú Roland nak ez az első nagyobb küldetése anyja halála után. A feladata, hogy megtalálja a félelmetes lényt és felszámoljon a veszedelemmel. A történet során találkozik egy kisfiúval, akinek egy újabb történetet mesél el, az Átfúj a szél a kulcslyukon mesét.

A történetek elég jók, ugyanakkor nem tesznek hozzá túl sokat az eredeti sorozathoz, de talán ennek köszönhetően külön is, a Setét torony többi könyvét nem ismerők számára is jó szórakozás lehet. Roland hősi ka-tetjének történetének keretén belül kapunk egy nyomozó sztorit és egy izgalmas mesét, mágiával, szörnyekkel és mindenféle rémtettel.

A Setét torony sorozatot ismerők apróságokat is megtudhatnak Roland múltjával kapcsolatban, valamint, még többet személyiségével kapcsolatban. Sajnos a könyv egy kicsit későn jött, és elég sok dologra már csak homályosan emlékszem. Csak emiatt nem fogom újraolvasni az egész sorozatot.

Nem tudom, hogy a magyar fordítás sajátja-e, de néhol elég fura a szóhasználat. Nem tudom, hogy King vagy a fordító alkotta-e meglehetősen érdekesen egyes kifejezések leírt megfelelőjét. Nem mindig tűntek ezek a szavak a történetbe illőek. Lehet, hogy a korábbi kötetekben is szerepel pl. a "szendó" kifejezés, de nekem nagyon nem rémlik.

Ezen apró, bosszantó tényezőkön túl a könyv egész jól muzsikált. Élvezettel faltam minden egyes oldalát és a továbbiakban is szívesen olvasnék "ifjú Rolandos" történeteket. Az Átfúj a szél a kulcslyukont nem kell ajánlanom a Setét torony sorozatot kedvelőknek, mert ők biztosan kedvelni fogják. Ha még tettétek, meg akkor sürgősen olvassátok el! Azonban bátran merem ajánlani azoknak is, akik nem ismerik Roland egyéb kalandjait, ha szeretik egy kicsit a fantasy-t, a meséket és a westernt, pici horrorral fűszerezve. 

Nincsenek megjegyzések: