2014/12/19

Szénre fel! / Coal Baron / Glück Auf

Már nagyon régóta, a Társasjátékok Ünnepe utánról terveztem ezen bejegyzés megírását. A saját képekkel már korábban elkészültem, csak egyszerűen nehéz időt találnom egy blogbejegyzés elkészítéséhez.
 
A tavaly ősszel Coal Baront a Boardgamegeek oldalon szervezett a "10 éves a Pegasus Spiele játékkiadó" címen futó nyereményjátékon nyertem. Szintén időhiány miatt csak egy évvel később került le a polcról. És közben a Delta Vision kiadásában megjelent magyarul is, Szénre fel! néven az amúgy nyelvfüggetlen játék.
 
A Michael Kiesling és Wolfgang Kramer által tervezett bányászat-menedzsert 2-4 személy játszhatja egyidejűleg. Az ajánlott életkor 10 évestől kezdődik, de a néhány nap múlva hetet betöltő lányommal is játszottam már vele vagy két partit. Ugyan nem teljesen ért minden stratégiát, de a lényeget igen és többször kért már, hogy újra vegyük elő. És nem csak azért, mert a társasjáték - sokak szerint - leggyengébb komponensével, a játékpénzzekkel szórakozzon.
 
Mi lapul a dobozban...
A játékszabályon túl egy közös játéktábla, négy egyedi "játszótér", saját liftaknabelsővel és felvonóval. 4 színben fakockák, amelyek a különböző széntípusokra utalnak, valamint 4 egyedi színben játékosjelőlő korongok és hengerek.
Papírból is kapunk rendesen. Kartonlapkákon találhatóak a különbőző színben és széngazdagságban álló tárnák, kártyákon a leszállítandó rendelések és a korábban már említett, silány minőségű, papírpénzek.
 
A játék célja
Az adott széntípusok kibányászását követően teljesítjük a rendeléseinket, amikkel győzelmi pontokat szerezhetünk. A különböző széntípusok, szállítóeszközök után a fordulók végén győzelmi pontokat szerezhetünk, míg a játék végén levonásokat szerezhetünk a tárnaegyensúly felborulása vagy a teljesítetlen rendeléseink után.
 
Előkészületek
A nagy játéktáblát, kártyákat, kartonlapokat és fa jelölőket rakjuk mindenki számára elérhető helyre. A játékosszámtől függően zárjuk le bizonyos akcióhelyeket, osszunk ki munkásjelzőket és korongokat. Az elvehető tárnák helyeit töltsük fel, a rendelésekből mindenki válasszon egyet-egyet a szabálykönyv szerint, amíg a végén csak egy marad. A maradék helyeket itt is töltsük fel.
 
Játékmenet
A játék három fordulóból áll, amiknek végén értékelés van. Minden fordulóban a következő akciókat lehet végrehajtani.
1. Pénzszerzés: 1 munkásért meghatározott értékben márkát (régi német fizetőeszközt) vehetünk magunkhoz.
2. Tárnavásárlás vagy csillegyár: 1 munkásért egy kiválaszott tárnát vehetünk meg a rendelkezésünkre álló márkából. Vehetünk a kirakott helyekről, vagy választhatunk a kupac felső 5 tárnájából.
3. Rendelés kiválasztás: 1 munkásért válaszhatunk magunknak valami rendelést a kirakott helyekről vagy a pakli 5 felső lapjából.
4. Mozgást választhatunk a tárnánkban, vagy kitermelési akció. Minden egyes szénkocka mozgatása, illetve minden le- vagy felmozgás (megtett úttól függetlenül) egy mozgáspontba kerül.
5. Választhatunk szállítóeszközt a rendelés leszállítására.
 
A játékosok felváltva egymást követő akciózása elég érdekes. Ha egy akcióhely nem lezárt és éppen üres, akkor csak egy munkást kell feláldozni, hogy azt végrehajthassuk. Ha azonban ott már van egy vagy több munkás, legyen az saját vagy valaki másé, akkor nekünk annál egyel többet kell odatennünk, hogy mi is azt az akciót csinálhassuk.
A játék során több dologra is figyelnünk kell. Jól ki kell gondolnunk, hogy éppen milyen akciót szeretnénk végrehajtani és azért mennyi munkást vagyunk hajlandóak feláldozni. A rendelések kiválasztásánál tartsuk szemmel, hogy pontosan milyen típusú szenet és milyen eszközzel szeretnénk majd végül elszállítani. Gondoljuk át, hogy mennyi munkást szeretnénk feláldozni és mekkora pénzmennyiségért. És az sem mellékes, hogy a csillegyár mezőin az egyes fázisokat követően hány munkást hagyunk, mert az fogja majd meghatározni a következő forduló játékossorendjét.
 
A fázisokat követő pontozás sem a megszokott. Az első forduló végén azt összesítjük, hogy ki hány rendelést teljesített széntípusonként. A második forduló végén újra megnézzük a rendelést széntípusonként, valamint már azt is, hogy milyen szállítóeszközzel teljesítettünk. A harmadik, egyben végső forduló végén a korábbiakat, valamint, hogy a tárnákban hány üres csillénk maradt széntípusonként.
 
Gyengeségek:
- A játék látványbeli szürkesége és a nem túl erős téma. Bár nem lehet minden zombis, sci-fi-s vagy fantasy-s jellegű.
- A papírpénz minősége. Legalább értékenként lehet másmilyen a színük.
- Az utolsó néhány kör nagyon üresjárat lehet.
- Egy lépésnek számít, ha felülről egy vagy négy szintet haladunk a lifttel. (Ez nem biztos, hogy valóban gyengeség, inkább csak furcsaság.)
- A pontozás két fő esetén talán nem a legjobb.
 
Erősségek:
- A dobozban van tartalom.
- A szabályok könnyen érthetőek.
- Kevesebb, mint egy óra alatt lejátszható.
- A "szürkeség" ellenére azért mégis szép játék.
 
Végső következtetés
A Szénre fel!/Glück Auf!/Coal baron nem egy rossz játék, ugyanakkor vannak tőle sokkal jobbak is. Számomra a szénbányászat nem annyira vonzó témakör, és a játékelemek színvilága sem nagyon jött be. Ugyanakkor szinte bármikor hajlandó vagyok vele játszani, ha éppen úgy alakul. Erős pozitívum, hogy Annamária a hétéves kor küszöbén saját maga akart vele többször is játszani és nem is volt benne ügyetlen.
 
Kinek ajánlanám
Szerintem ez egy kicsit bonyolultabb családi, ugyanakkor könnyedebb gémer játék. Már pont nem a bevezető kategória, de nem is a keménymagnak szánt társas. Egyértelműbben nem tudom megfogalmazni, hogy kinek tetszhet. Ugyanakkor a játék értékélese a BGG-n egész jó és még bőven az első 500-ban található, ami nem egy rossz teljesítmény.

2 megjegyzés:

Alex J. Cavanaugh írta...

Looks like a fun game.

Zoltán Gecse írta...

It's not so fun. Thinky and dry a little bit, but I can play with my 7 years old daughter. :)