2014/10/08

Brandon Sanderson: Ködszerzet I. - A végső birodalom II/I.

Most egy pillanatra elbizonytalanodtam, mert azzal akartam kezdeni, hogy újra nem városi fantasy-t olvasok. De ez így teljesen nem lenne igaz, mert a történet városokban játszódik. Ugyan nem egy modern világban, ami hasonló lehet a miénkhez, hanem egy fejletlennek tűnőben, de mégiscsak lehetne urban fantasy kategória.
 
A Ködszerzet már régen a listámon volt, mert sok felől olvashattam jót a történetről. Brandon Sanderson ezzel a könyvfolyammal alapozta meg hírnevét, aminek köszönhetően ő lett Az idő kereke sorozat (még egy sorozat, ami az elolvasandók listáján szerepel) befejező írója. A kedvező jeleket követően nőtt az elvárásom is az irománnyal szemben, ami soha nem jelent jót az esetemben.
 
A Ködszerzetben egy furcsa hangulatú világba érkezünk, ahol hamu hullik az égből. Erről túl sokat nem tudhatunk meg, csak sejtéseink lehetnek ennek hátteréről. Annyit elárulok, hogy erről az első könyv még nem árul el sokat, ahogy a szinte állandó ködről sem. A ködtől a világ lakói babonásan tartanak, félnek belemenni, főleg a ködben megbújó furcsán torz lények miatt.
 
Hamar bepillantást nyerhetünk a világ társadalmi helyzetébe. Már az első fejezetekben megismerhetjük az elnyomott szolgákat, a szkákat, akik rengeteg munkájukért cserébe szinte semmit nem kapnak viszonzásul. Az ő ellenpontjukon a nemesek állnak, akik az Uralkodó jóvoltából fényűzően élhetnek. (Egyelőre ez a felállás nekem egy kicsit túlságosan fehér és fekete, de talán ahogy haladok a sorozatban árnyalódni fog a kép.)
 
A helyzetet bonyolítja, hogy a világban működik egy furcsa mágia, ami fémeken és azok "égetésén" alapul. A míves néven ismert allomanták, vagy nevezhetnénk őket fémfogyasztóknak is, különböző fémeket képesek lenyelni és azokból mágikus képességeket nyerni. Ezek között lehet fém taszítás és vonzás vagy akar érzelmi képességeket befolyásoló hatás is. Az allomanták általában csak egy fémet tudnak a befolyásuk alá vonni, de vannak olyanok is, akik mindet a saját akaratuk szerint tudják használni. Őket hívjuk ködszerzeteknek.
 
A történet nem nevezhető túl egyedinek. A Kelsier nevű főhőst azzal bízzák meg, hogy döntse meg az aktuális hatalmat, amivel majd jobb létet biztosíthatnak az addig elnyomottaknak. Ezt követően folyik a szokásos csapatverbuválás és csapatbemutatás.
 
Kelsier mellett a másik főhős egy Vin nevű szká lány. A sorozat első könyvéből (ami igazából egy trilógi első könyvének megfelezése) ez még nem derült ki.
 
A Ködszerzet eddig nekem nagyon tetszik. Remélem, hogy hasonlóan folytatódik...

Nincsenek megjegyzések: