2013/02/13

Pandemic

Valahogy soha nem gondoltam volna, hogy valaha érdekelni fog egy orvoslással, vírusokkal, betegségekkel kapcsolatos játék. Még akkor sem, ha éppen azon munkálkodunk, hogy azzal jót tegyünk az egész emberiségnek. Persze szigorúan játék szinten.
 


Nem is tudom igazából, hogy mi vitt először - a jelenleg a Boardgamegeek-en 49. helyen tanyázó - Pandemic névre hallgató játék irányába. Talán az, hogy ebben egy olyan kooperatív, közös együttműködést megvalósító játékra lelek, ami Évinek és talán a kicsiny társasjátékokat is kedvelő barátainknak is tetszeni fog.
 
Mi is lapul a dobozban, miről is szól ez a játék?
A dolgokat leegyszerűsítve a világot négyféle járvány tartja rettegésben. Amelyek, ha túlzottan elszaporodnak és mi nem gondoskodunk a megfékezésükről, akkor vége az egész emberiségnek. A játék elején kiválasztott szerepekbe bújva kell küzdenünk a halálos betegségek ellen a Föld bolygó nagyvárosaiban.
Ennek lemodellezéséhez kapunk egy világtérképet, 5 szereplapot, 5 bábut, 4 színben fakockákat, betegségeket-, betegségkitörést-, fertőzöttségi szintet jelző korongokat, valamint rengeteg kártyát. Ezen kártyák egy része lehet normál városkártya, fertőzéskártya, különleges esemény vagy járványkártya.
 
A játék kezdetén meghatározzuk a nehézségi szintet, a szerepeket, valamint, hogy honnan indulnak a betegségek, majd kezdetét veheti az izzasztó, sok gondolkodást igénylő küzdelem. Az öt szerep mindegyike ad valamilyen bónusz, olyan egyedi tulajdonságot, ami nagyban megkönnyítheti a végső győzelmet.
 
A Pandemicben minden játékosnak 4 akcióra van lehetősége a körén belül. Ez lehet alapakció, vagy valamilyen egyedi jellegű. Az alapakciók során a térképen van lehetőségünk mozogni, vagy egyik szomszédos városról másikra, vagy lapok segítségével egy távolabbira, vagy kutatóállomás segítségével egy másik kutatóállomásra. Az egyedi akciókban lehetőségünk van gyógyításra, gyógymód feltalálására, kutatóállomás létesítésére vagy a tudásunk megosztására. Akcióink megfelelő kiválasztása azonban nem olyan egyszerű feladat, mint azt előzetesen gondolnánk. Néhány esetben érdemes megvitatni társainkkal, hogy mit csináljunk. Pl. melyik városban érdemes találkozni, hogy ott meg tudjuk egymással osztani a tudást, vagy hogy hozzunk-e létre gyorsan kutatóállomást valamelyik gócpont közelében.
 
Az akciónk végrehajtása után még húzhatunk két lapot a játékospakliból. Ha ellenőriztük, hogy a kezünkben lévő lapok száma nem haladja meg a hetet, akkor és nem húztunk járványkártyát (aminek hatásait azonnnal végre kell hajtani), úgy húzhatunk a fertőzéssávon lévő mennyiségnek megfelelő fertőzéskártyát. 
 
Rövid leírásomban nem térek részletesen a Pandemic szabályaira, de ezeket ugye mindenki megtudhatja a képekkel és példákkal illusztrált kézikönyből. Nagyon fontos azoban jól elsajátítani az utazással, a gyógyítással és betegségek gyógymódjával kapcsolatos szabályokat, mert ez sokat módosíthat a játékélményen. Az állapotjelző sávokon mindig állítsunk és ezek hatásait mindig tartsuk szem előtt. Nem mindegy, hogy a körünk végén
 
A Pandemic nem mondható könnyűnek. Csak akkor könnyű, ha valamilyen szabályt rosszul értelmezünk vagy nem veszünk figyelembe. A győzelem csak egy esetben lehetséges, mégpedig, ha sikerül minden betegségre gyógymódot találnunk. Vereséget szenvedni azonban sokkal könnyebb. Szomorú véget vethet a játéknak, ha egy színből elfogynak a betegségjelző kockáink, ha betegségek kitörését jelző sáv a halálfejes részbe érkezik, vagy ha elfogy a játékos húzópakli.
 
Összegzés
 
Az utóbbi hetekben jó pár játékot sikerült befejezni Évivel, melyek nagy része bizony csúfos kudarc lett. Eleinte még néhány szabályt nem teljesen értelmeztünk jól, így akkor jobb volt a győzelmi mutatónk, mint az utóbbi időben. DE(!) a kudarcok ellenére a játék meglehetősen szórakoztató, mivel mindvégig izgalmas. Nem egy alkalommal fordult elő, hogy a végső siker kapujában felhúztunk egy csúnya járványkártyát, ami végül pusztulásba sodorta az egész emberiséget.
 
A játék kapcsán még két dolgot megjegyeznék. Az első, hogy az utóbbi időkben a Vateráról vagy egyéb oldalakról viszonylag kedvezményes áron hozzá lehet juni a francia verzióhoz (Pandémie). Szerencsére a játék nem annyira nyelvfüggő, ezért ha el tudjuk fogadni, hogy a városok nevei franciául vannak, valamint, hogy néhány kártyán francia magyarázat található, akkor nyugodtan megvásárolható a játék. Már csak azért is, mert Kecskeméti Társasjáték Klub oldalán a magyar nyelvű játékszabály mellett letölthetőek a szerepkártyák magyar fordításai is (ez utóbbit akár teljesen kinyomtathatjuk is).
 
A másik pedig, hogy a játék nemrég kapott egy új ráncfelvarrást, amiben néhány apróságon javítanak és módosítanak, valamint két új szerep is megjelenik (az alapjáték esetében). A beszerzés előtt érdemes elgondolkodni azon, hogy pár új lap kapcsán az új verziót vagy a régit vegyük-e meg.
Egy ilyen Star Wars témájú verziót azonban szívesen elfogadnék (Itt és itt lehet bővet megtudni a Star Wars re-designról):
 
(A képek a http://www.boardgamegeek.com oldalról vannak.)

Nincsenek megjegyzések: