2012/06/26

Jasper Kent - Thirteen years after

Az angol nyelven történő könyvolvasás akár származhatna sznobizmusból is, de én ezen vádakat határozottan tagadnám. Nálam a nagy lökést, egyfajta bizonyítási vágyat az angol nyelven írt könyvek iránt az adta, hogy nyertem pár darabot. Szinte kötelességemnek éreztem, hogy ezeket, vagy nagy részüket valóban el is olvassam és ne csak porfogóként tartsam őket a polcokon. Szerencsére a megnyert könyvek nagy része igencsak jó olvasmánynak bizonyult és olyan írók is kedvencemmé váltak, akik Magyarországon nem igazán ismertek.

Ilyen például Jasper Kent, akitől először a Twelve című könyvet sikerült elolvasnom. Annak ellenére, hogy vámpíros elég jó benyomást tett rám. Főleg, mivel elég érdekes megközelítést használt, az 1812-es évek történelmi eseményeit, konkrétan Napóleon oroszországi hadjáratát. A vámpírok ezen környezetbe való helyezése - megítélésem szerint - nagyon jól beleillett a kor eseményei közé. Mikor emberek halnak meg - értelmetlen - háborúskodások miatt, akkor pártucat ember különleges halála egyáltalán fel sem tűnik. Vagy legalábbis nem tűnik különlegesnek.

A Thirteen Years Later, mint az angol címe is elárulja, 13 évvel a napóleoni események után veszi fel a cselekmény fonalát. Oroszországban ugyan örülnek a franciák felett aratott győzelmük miatt, de ugyanakkor elégedetlenek a cárral. Már nem nagyon elégszenek meg a reformokkal és azok esetleges sikereivel, ők többet akarnak és országuk vezetőjének halálát szervezik. Ebben a környezetben próbál boldogulni, többszörös kettős életével, az előző könyvben megismert Alekszej Ivanovics Danilov. Nem elég, hogy az otthona és szeretője között kell megosztani életét, de mindként nőszemélyhez már tartozik egy-egy gyermek is. Ezen felül döntenie kell, hogy vajon azt választja, ami az országnak, vagy ami az ország vezetőjének jó.

Ezen többszörös őrlődésbe kavarnak bele egyéb dolgok, például egy régen használt rejtjelkód, amit csak a korábbi, már azóta elhunyt barátai ismertek. Vajon ki lehet a titokzatos jelek mögött? Vajon a cárt sikerül megmenteni a vérrel megpecsételt sorsa elől?

A múlt többször megjelenik, ahogy a természetfeletti erők is munkába lépnek. A könyv rengeteg izgalmat és fordulatot tartalmaz, szinte faltam a lapokat, amíg a végére nem értem. Én ugyan a kötetet már 100 oldallal a vége előtt befejezettnek nyilvánítottam volna, de az író nem így gondolta. Tovább kellett fűznie az események szálait, hogy az amúgy 5 részesre tervezett sorozat 3. részének is megfelelő talajt tudjon előkészíteni.

A Thirteen years later nem egy vámpíros környezetbe írt tini/leány/szerelmes regény. Itt sokkal érdekesebb dolgok történnek és a szívügyek is egészen mást jelentenek. Elég meglepően sikerült beleírni egy alternatív magyarázatot, egy az orosz történelemben történt, - már-már misztikus - esemény magyarázatára. Szinte hihetőnek is tűnik az egész...

A Thirteen years later egy jó könyv, Jasper Kent pedig nagyon élvezetesen ír. Azt hiszem, hogy az olvasási listámon előrébb fogom hozni a 3. könyvet, még akkor is, ha a sorozat második részében találtam néhány nagyon bosszantó döntést és irányvonalat.

Nincsenek megjegyzések: