2013/07/30

Analóg lekapcsolás

Egyértelmű, hogy valaminek jobb úgy a marketinge, hogy van lehetőség egy jobbra átállni, mint egy megszokott dolgot elveszíteni. A digitális módon történő televíziózásra már évek óta lehetőség volt, csak most ezek a hangok még jobban felerősödtek, mivel az ország egy nagy részén megszűnik az analóg, földfelszíni televízióadások vétele.
 
Ez gyakorlatilag azt jelenti, ha eddig csak 3 csatornát tudtál nézni a tévédben, akkor ezt követően (2 nap múlva a most érintett terüleken és az végét követően az egész ország területén) csak a fekete-fehér színekben küzdő hangyák háborúja fogja eltölteni képernyődet.
 
A hosszú évtizedekig használható katódsugárcsöves (CRT) tévék dinoszaurusz módra kihalnak, és mindenki már csak a korszerűbben kinéző és sokkal rövid élettartamra készített lapos tévéket fogja vásárolni, amik rendelkeznek digitális, MPEG4 képes tunerrel. Az ilyen tévékkel nincsen túl nagy gond, mert ezek simán hozzák a digitáls képet, ha eddig az analóg adás is jó minőségű volt. De bizonyára a MPEG4 képes "lapostévések" már egy ideje a digitális adást nézik.
 
A hátrafelé is nagy dimenziójú CRT tévések, illetve a túlságosan koránkelő, csak MPEG2 tunerrel rendelkező lapostévéseknek viszont további beruházásra lesz szüksége, egy set-top-box mágikus névre hallgató beltéri egységre, amit közvetlenül a tévé és a beérkező antennajel közé kell beigazítani. Amire esetleg érdemes figyelni, hogy lehetőleg a set-top-box rendelkezzen CA-modullal, azaz egy olyan résszel, ahová a dekóderbe helyezhető egy kártya, a kódolt adások vételére. Az árkülönbség szerencsére már nem túl nagy a kétfajta set-top-box között.
 
Sajnos a digitális földfelszíni adásra történő átállás nem megy minden esetben olajozottan. A rossz domborzati viszonyok miatt nem elég erősen lefedett területeken nagy lesz az esély, hogy a beérkező jel 0 vagy mesebeli lesz (hol volt, hol nem volt). Olyan biztos nem lesz, mint az analóg vétel esetében, hogy a végletekig elmosódott, szellemképes adást is lehet nézni. Vagy jön a tűéles kép, vagy semmi. A jobb vétel érdekében szükség lehet nagyobb teljesítményű antennára vagy antennajel erősítőre is.
 
Az analóg korszakra megszűnésére már most nagyon szomorúan tekintek vissza. Előtódulnak bennem a nosztalgikus élmények, amikor még tetőtéri-, vagy inkább padlás antennákat készítettem a környezetemben falecekből és aluminiumból. Még mindig érzem azt az örömöt, amikor a szlovák csatornák megjelentek a képernyőn, még akkor is, ha összesen vagy 5 percet néztem az északi szomszéd állami csatornájáról. Na, meg persze ott van még a máig érhetetlen, újvidék tévécsatorna, vagy a közeli, Salgótarjáni Városi TV helyi sugárzásának elcsípése.
 
De mindez már a múlt. Már jó ideje mindenkinek lehetősége van parabola antennát függeszteni a háza/lakása falára, vagy valamilyen kábeltévés szolgáltatót igénybe vennie. Nem hiszem, hogy a háztartások túl magas százalékában lenne már csak analóg tévéadás. Az országos tévék esetében már gyakorlati szinten is több, mint három adóról beszélünk. Ugyan az M1, TV2 és RTL Klub nézettségi fölénye ugyan részben az analóg földfelszíni sugárzásnak volt köszönhető, de mostanra már nem csak a múlt monopóliumának köszönhető jelenlegi helyezésük.
 
Jelenleg 7 tévécsatornát lehet nézni a digitális földfelszíni hálózaton (M1, M2, DunaTV, Duna World, RTL Klub, TV2 és Euronews). Én csak azt sajnálom, hogy eddig nem volt olyan bátor jelentkező, aki - a nem állami szférából - csatlakozott volna az ingyenesen nézhető csatornák közé. De ami késik, talán nem múlik és remélhetőleg a közeljövőben, a felszabaduló frekvenciákon új, ingyenesen nézhető adásokat is végigkövetketünk.
 
Aki pedig keveselné a MinDig TV által nyújtott 7 ingyenes csatornát (a 3 csatornáról 7-re váltás már eleve plusz), annak további lehetőség a MinDig TV Extra által kínált fizetős csatornaválaszték, ami - szerintem - elég elfogadható áron nyújt remek szórakozást.
 
Én mindenesetre egy kicsit szomorú leszek. Egy érdekes korszak fog lezárulni idén...

1 megjegyzés:

Gina Gao írta...

This is really interesting!

www.modernworld4.blogspot.com